Сарадња српске полиције и полиције Велике Британије и Северне Ирске

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је, путем видео-линка, с министром безбедности Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Џејмсом Брокеншајром о наставку сарадње полиција двеју земаља.
stefanovic
Фото: МУП

Стефановић је истакао добру досадашњу сарадњу, посебно у области борбе против организованог криминала и трговине наркотицима, као и неопходност да у тој борби размена информација између полиција буде брза и правовремена. Брокеншајр је оценио да је сарадња двеју полиција одлична, и истакао да је реч о партнерском односу, наводећи и да је стога потребно да заједно идентификујемо и будуће ризике и претње у борби против криминала.

Како се наводи у саопштењу МУП-а, двојица министара разговарала су и о даљем унапређењу сарадње у борби против сајбер-криминала, као и о могућностима обука у области борбе против тероризма. 

Стефановић је, истичући да је заштита деце у онлајн простору један од приоритета МУП-а, упознао британског колегу с предметом Основи безбедности деце, у оквиру којег полицајци у основним школама у Србији подучавају ученике како да се заштите од опасности које их вребају на интернету.

Брокеншајр је истакао да један од већих изазова с којима се тамошња полиција суочава представља врбовање младих од терористичких и екстремистичких група у онлајн простору.

Двојица министара такође су разговарала о међусобним посетама Лондону и Београду.

Д. Н.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести