Раднику Крушика у петак не истиче мера, провера на три месеца

БЕОГРАД: Поводом захтева за укидање мере забране напуштања стана уз електронски надзор (кућни притвор) који је данас суду поднео бранилац радника "Крушика" А.О, Виши суд у Београду је указао да ова мера може да траје док за то постоји потреба, а да се њена оправданост преиспитује на свака три месеца.
pritvor zatvor
Фото: Tanjug (O. Toskić, arhiva)

То значи да му мера забране напуштања стана не истиче у петак 18. октобра већ ће бити преиспитивана свака три месеца, за разлику од притвора када се редовна контрола врши на сваких 30 дана, речено је Танјугу у Вишем суду.

Подсећају да је решењем судије од 20. септембра, А.О. одређена мера забране напуштања стана, која може трајати док за то постоји потреба, а најдуже до правоснажности пресуде, односно до упућивања окривљеног у завод за извршење кривичних санкција, али најдуже док не истекне време издржавања казне изречене у првостепеној пресуди.

Ова одлука је потврђена решењем кривичног ванпретресног већа овог суда 14. октобра.

Што се тиче захтева браниоца за укидање мере, објашњавају да суд није обавезан да о њему одлучује.

Тужилаштво за висикотехнолошки криминал терети А.О. за кривично дело одавање пословне тајне, јер сумња да је пет година неовлашћено прибављао поверљиве податке о том предузећу и предао их страном држављанину ради објаве на Интернету.

У саопштењу тужилаштва је прецизирано да је против А.О. истрага у овом моменту усмерена на радње које је предузео од 2014. године до покретања поступка у септембру.

За кривично дело за које се он терети запрећена је казна затвора од две до 10 година и новчана казна.

Сумња се да је радећи на позицијама евидентичара и терминера у производњи у предузећу наменске индустрије „Крушик“ а.д. из Ваљева због, како наводи тужилаштво, разлога личне природе, противно законима и не придржавајући се одредби Закона о заштити узбуњивача, неовлашћено прибављао податке различитих степена тајности о пословању овог наменског предузећа у вези више војних производних програма у намери да их преда "непозваном лицу".

Након тога, те податке је, како се сумња, предао путем рачунарске комуникације страном држављанину у знатном обиму, да би то лице без даљег утврђивања истинитости добијених података, један део података објавило на Интернету.

Иначе, А.О. је ухапшен 18. септембра а два дана касније му је Виши суд одредио кућни притвор уз наногицу.

Након жалбе тужиоца био му је одређен притвор, а по жалби браниоца та одлука је укинута, након чега му је потврђен 14. октобра.

EUR/RSD 117.5897
Најновије вести