Процес за напад на новосадску адвокатицу пред новим већем 

У  новосадском Основном суду опет је одложен главни претрес против пензионисаног фармацеутског техничара Србе Стојиљковића (72) из Новог Сада, окривљеног да је лане 4. септембра у ходнику новосадске Палате правде ударцем у лице тешко повредио новосадску адвокатицу др Енике Вег, а потом напустио Суд и отишао у непознатом правцу.
1
Фото: Dnevnik.rs

 Ново рочиште  заказано је за 25. новембар, пред новим председником већа.

– Суђења се понекад одлажу јер оптужени јавља суду да не може приступити због здравствених тегоба. Међутим, у међувремену су судски вештаци урадили налази мишљење у којем су се изјаснили да ли он способан да учествује у поступку – рекао је јуче за „Дневник” заступник др Вег, која је у статусу оштећене, адвокат Владимир Бељански. – Чини ми се да, откако је је окривљени пуштен из притвора, ниједном није присутвовао рочишту, тако да није искључено да ће се тамо и вратити.  

Подсетимо, оптужени је раније пред већем, којем је председавала судија Јелена Врањешевић Товиловић, изјавио да је разумео оптужни акт, али да не признаје дело ометања правде које му се ставља на терет, а да је оптужница делимично тачна. Потом је додао да не прихвата изјаву из записника која стоји у списима, за коју стоји да је дао у Тужилаштву након привођења из полиције, уз опаску да је он њу само потписао, али да њен садржај није читао и да није тачан. 

Он је казао да сматра да није крив, и да не остаје код навода своје одбране, како је записано да је изнета у новосадском Основном јавном тужилаштву, нити код исказа датог код судије за претходни поступак.

Окривљени је потом, после многобројних замерки на поступање правосудних органа, на инсистирање председнице малог већа, почео конкретно да описује догађај због којег се нашао на оптуженичкој клупи.

Он је описао да је са својом ванбрачном супругом био у канцеларији секретарице председника Основног суда након што је рочиште, у којима су она и његов син странке сукобљене против друге стране коју заступа адвокатица др Енике Вег, каснило.

– Супруга је седела на клупи, док је син гледао на монитору податке о предмету због којег смо тог дана били у суду, а требало је да ја будем присутан у статусу јавности – навео је он. – Супруга је у сузама тражила да сазна како то да рочиште за предмет стар више од двадесет година касни у старту око пола сата. Син јединац ми је због такве ревности суда више пута био у прединфарктном стању. Ради се о неразумно дугом процесу, у којем смо оштећени за велики новац. Ођедном сам кроз отворена врата канцеларије у којој смо били видео женску косу боје какву има др Енике Вег. Изашао сам у ходник, док су супруга и син остали у канцеларији, нисам видео тело и лик адвокатице, и ја сам у мраку можда закачио адвокатицу. Нисам приметио да је она пала. Није било полемике с њом, како су неки медији писали, нисам је ударио, можда сам је закачио раменом и одгурнуо, али то није било намерно.  Додао је да је изашао из суда и таксијем отишао до стана у којем је некад живео, а да се после тога ничега не сећа. 

Стојиљковић је том приликом изјавио да је касније чуо од свог сина да га је повређена адвокатица питала зашто је он то урадио.

– Медији су касније писали да сам побегао и да ме је полиција у успешној акцији лишила слободе. То није тачно, ја само немам поверења и веру у полицију из Новог Сада и Бачке Паланке, чији припадници су ме тражили телефоном на мој број који је био доступан. Ја сам им рекао да ћу се предати београдској полицији и тако сам и учинио – казао је оптужени у својој одбрани.

Он је тада казао да води више спорова, неки су завршени, а један, у којем др Енике Вег заступа супротну страну, траје 29 година.

Како смо писали, пре него што је предмет преузео нови судија, крај суђења се очекивао протеклог 11. марта.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5816
Најновије вести