Процес Новљанину осуђеном на доживотни затвор: Апелација поново о молби Дабовића

Апелациони суд у Новом Саду поново ће одлучивати о молби Дејана Дабовића (30) из Херцег Новог, осуђеног на доживотну робију због убиства бивше девојке Душанке Јоцовић (25), да казну издржава у Црној Гори.
sud novi sad NST
Фото: Дневник (Никола Стојановић)

Портпарол новосадског Вишег суда Јелена Остојин каже за “Дневник” да је молба Дабовићевог браниоца за премештај усвојена, али се Више јавно тужилаштво жалило на ту одлуку, те је предмет поново прослеђен Апелационом суду на одлучивање.

Дабовић је 23. септембра прошле године поднео молбу за пребачај, односно трансфер, да извршава казну затвора у Црној Гори, коју је веће новосадског Вишег суда одбило 5. октобра. Потом је случај био прослеђен апелацији која је то решење укинула и наложила да се молба за трансфер поново разматра.

Овај Новљанин осуђен је на доживотни затвор због тешког убиства из безобзирне освете и разбојништва, а пресуда је потврђена 5. јула прошле године, као друга правоснажна пресуда доживотног затвора у Србији. 

После тога, његов бранилац по службеној дужности је, како “Дневник” сазнаје, у октобру прошле године поднео Врховном касационом суду ванредни правни лек, захтев за заштиту законитости, који је одбијен и тиме је потврђена правоснажна пресуда Вишег и Апелационог суда у Новом Саду.

Подсетимо, судско веће, којим је председавала судија Ивана Јосифовић донело је пресуду 24. марта прошле године којом је окривљени Дејан Дабовић оглашен кривим за кривично дело тешко убиство из безобзирне освете бивше девојке Душанке Јоцовић (25). 

Током суђења, Дабовић је признао убиство и детаљно испричао шта се догађало између њега и девојке, али није показао знаке кајања. Девојку је убио у поподневним часовима 26. децембра 2019. године у Улици Алексе Шантића у Новом Саду. Иако је био у стању смањене урачунљивости услед поремећаја личности и афеката беса због раскида десетогодишње емотивне везе с девојком, био је свестан свог поступка.

Он је несрећну девојку после препирке четири пута убо у врат и груди, ножем који је донео када је из Херцег Новог дан раније дошао у Нови Сад, где је Душанка живела и радила.

Олакшавајуће околности које се тичу животне доби Дабовића, према ставу суда, изгубиле су на значају имајући у виду бројне отежавајуће околности, попут свирепости његовог злочина, као и чињенице да је и раније био осуђиван.

Судском пресудом, Дабовићу је наложено да плати трошкове сахране девојке од 161.000 динара, као и три милиона динара одштете њеној мајци због нанетих душевних болова. 

Д. Н.

 

 

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести