Припадници МУП-а у јужној Бачкој често на мети изгредника: За девет месеци 116 напада

У првих девет месеци ове године у јужној Бачкој евидентирано је укупно 116 вербалних и физичких напада на полицијске службенике приликом обављања службене дужности, односно, посматрајући кроз просек, мало више него сваки други дан.
policija
Фото: Tanjug (Ž. Žestić, arhiva)

Том приликом, лаке телесне повреде задобило је 25 полицијских службеник, сазнаје „Дневник” у новосадској полицији.

Од укупног броја тих случајева, статистика каже да је евидентирано   55 кривичних дела, односно 20 ометања службеног лица у вршењу службене дужности, 31 напад на службено лице у вршењу службене дужности и четири спречавања службеног лица у вршењу службене  радње. У истом периоду забележен је и 61 прекршај вређање службеног лица у обављању службене дужности.

Током претходне 2018. године, у евиденцији је број таквих кривичних  дела и прекршаја на штету службених лица био сличан - 119.

Од карактеристичних догађаја издвојили смо неке о којима смо писали.

Наиме, полиција у Тителу одредила је меру задржавања једном Мошоринцу (56), под сумњом да је починио кривично дело напада на службено лице у обављању службене дужности. Њему се приписује да је 19. септембра ове године године, у јутарњим часовима, у Мошорину, приликом интервенције полиције, у својој кући вређао и претио, а затим и ударио полицијског службеника ПС Тител (42) и гурао полицијског службеника (30) из истог места и поцепао му кошуљу. 

Такође, полиција у Новом Саду одредила је меру задржавања једном мештанину (28) због сумње да је извршио кривично дело напада на службено лице у вршењу службене дужности, тако што је у јулу ове године, непосредно пре поноћи, приликом интервенције због насиља у породици, ударио песницом у лице полицијског службеника ПИ Ново насеље, наневши му лаке телесне повреде.

Исто тако, новосадска полиција одредила је меру задржавања једној Новосађанки (25) која се терети да је извршила кривично дело напада на службено лице у вршењу службене дужности и Новосађанину (26) због основане сумње да је извршио кривично дело ометања службеног лица у вршењу службене дужности. Девојци се ставља на терет да је у јулу ове године, два сата након поноћи, у дворишту куће у Сремској Каменици, приликом интервенције због галаме, претила полицијским службеницима и огребала једног од њих (34), наневши му лаке телесне повреде, док их је младић ометао.

Поменута дела осумњичени неретко чине под устицајем алкохола или психоактивних супстанци, или и једног и другог, а међу њима је знатан број повратника у изгреде који се санкционишу законом.

Напади на полицајце најчешће се дешавају приликом успостављања јавног реда, контроле саобраћаја и провере идентитета, а за њих је запрећена казна од три месеца затвора до десет година. Тек сваки трећи нападач осуђен је на казну затвора, а сваки шести због ометања службеног лица на дужности. Остале две трећине нападача су ослобођене или кажњене условном осудом.

Статистика казује да је у првих девет месеци ове године у Србији забележено чак 835 вербалних и физичких напада на полицајце. Приликом тих напада лакше је повређено 207 чувара реда, док су петорица завршила у болници с тешим телесним повредама. На униформисана лица изгредници најчешће налећу возилима, гађају их каменицама или флашама, потежу на њих оружје и палице, вређају их и псују.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести