Пресуда Мишковићима и Ђурашковићу у септембру на провери

Портпарол Апелационог суда Мирјана Пиљић  изјавила је за „Дневник“ да је за жалбену седницу на којој ће бити разматрана првостепена пресуда, предвиђено укупно десет радних дана,  од  7. до 18. септембра.
apelacioni sud
Фото: Tanjug

Власник „Делта холдинга“  Мирослав Мишковић и његов син Марко, неправоснажно осуђени по оптужби за пореску утају,  власник „Нибенс групе“ Мило Ђурашковић, осуђен због ФАМ-а, као  и још седморо оптужених у истом случају, наћи ће се  почетком  септембра пред  другостепеним већем Апелационог  суда у Београду.

Портпарол Апелационог суда Мирјана Пиљић  изјавила је за „Дневник“ да је за жалбену седницу на којој ће бити разматрана првостепена пресуда, предвиђено укупно десет радних дана,  од  7. до 18. септембра.

Одбрана ће жалбама покушати да у коначном исходује ослобађајућу пресуду коју су  тражили и од првостепеног суда, тврдећи да оптужбе нису доказане, док  се, с друге стране, Тужилаштво залаже да другостепеном пресудом свима буду пооштрене казне.   

У марту прошле године судско веће Специјалног суда  је, после поновљеног поступка, осудило Мирослава Мишковића на две и по године затвора по оптужби да је саветима помогао  сину  Марку да утаји порез у износу  320 милиона динара  приликом преноса  225.736 акција  „Предузећа за путеве Ниш“  на  своје фирме  „Мера инвестмент“ и „Мера“. 

Марко Мишковић је  осуђен на кућни затвор у трајању годину дана,  а обојица су кажњена и новчано по осам милиона динара. 

Окривљени Живојин Петровић и Јадранка Бардић који се терете да су помогли Марку Мишковићу при утаји пореза, осуђени су  на по шест месеци кућног затвора  и новчано на 500 хиљада динара,односно 250.000 динара.

Власник „Нибенса“ Мило Ђурашковић је неправоснажно  осуђен на четири године и три месеца затвора и новчано на шест милиона динара,  за кривична дела  утаје пореза и  злоупотребе положаја одговорног лица у случају фирме ФАМ.

Осуђена је и петорка из Ђурашковићевог пословног система:  Дејан Јевтић на две године затвора, по оптужби  за кривично дело  злоупотребу положаја одговорног лица у саизвршилаштву, а његове колеге Риста Ристић на три године, Бора Јелић на две године, Бранислав Јовановић на две године, Љиљана Костић на две и Срђан Филиповић на годину и по затвора.

У одбрани изнетој пред судом сви су негирали назакнитости у пословању и извршење било ког кривичног дела.

Одбрана   Мишковића тврди  да у временском периоду на који се процес односи, није ни постојала врста пореза  за који се Марко и он терете. Осим тога Мирослав Мишковић је у одбрани  навео да  сину никад није давао савете за порез.

-Те 2008. године, компанија „Делта“  је уплатила на име пореза више  300 милиона евра у  буyет, а отужен сам  да сам саветовао сина да утаји порез од 2,8 милиона евра  –тврдио је Мишковић и истицао да је „пословању „Делта холдинга” нанета много  велика штета  због овог процеса.  

Власник „Нибенс  корпорације“  Мило Ђурашковић оптужен је  за утају пореза након што је његова „Нибенс група“ 2008. године, увећала вредност куповином 157.000 акција ПЗП-а Ниш, и за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица  у случају  Фабрике мазива Крушевац (ФАМ), након што је то бивше друштвено предузеће купио у поступку приватизације.

- Оптужбе  о неком кривичном делу  су празна прича, без доказа - тврдио је у одбрани  Ђурашковић. 

После хапшења 12. децембра 2012. године,  Мишковић  је у притвору провео седам и по месеци и пуштен је да се брани са слободе некон положеног  јемства од 12 милиона евра  а тада му је блокирана   и имовина у вредности око 50 милиона евра.

Процес је 2016.године био  први пут првостепено пресуђен  кад су Мишковићи  и још шесторо окривљених  у случају „путарске фирме“ ослобођени  оптужби за извлачење новца из приватизованих бивших друштвених путарских предузећа, што је и  правоснажно потврђено.   

Апелациони суд у Београду је  укинуо осуђујући  део првостепене пресуде у предмету „путарске фирме“ по тачки оптужнице  за кривично дело утаје пореза, а  у целости  по оптужници за „ФАМ“ , па је тај део обједињеног поступка поновљен.                     

Ј. Јаковљевић

EUR/RSD 117.5920
Најновије вести