Преминула жена заражена ХИВ-ом путем трансфузије крви

НОВИ САД: Жена са територије Јужнобачког округа, заражена ове године ХИВ вирусом путем трансфузије крви, преминула је од последица тежине основне болести, иако су предузете све савремене мере лечења, изјавио је данас Тањуг директор Института за јавно здравље Војводине (ИЗЈЗВ) др Владимир Петровић.
1
Фото: Tanjug

Петровић је навео да је ово први случај трансфузије крви заражене ХИВ вирусом на подручју Војводине још од 1985. године, када су и регистровани први случајеви такве инфекције у северној покрајини.

Из Института за јавно здравље Војводине објавили су да је епидемиолошка служба тог института у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, одмах по сазнању о добровољном даваоцу крви који је ХИВ позитиван, спровела сва неопходна епидемиолошка испитивања случаја и предузела све неопходне мере за спречавања даљег ширења инфекције.

ИЗЈЗВ наводи да је пацијенткиња са територије Јужнобачког округа, у склопу лечења основне болести која спада у ред најтежих обољења, "примила крв-дар дугогодишњег добровољног даваоца".

"Приликом доласка на давање крви добровољни давалац није давао информације које би га привремено или трајно искључиле из давања крви, а у обавезном скрининг тестирању маркера трансфузијом преносивих инфекција, његов дар је имао нереактиван резултат, те је као такав и употребљен за трансфузијско лечење пацијената", објашњено је из ИЗЈЗВ.

Указује се да је приликом наредног добровољног давања крви утврђено да је исти добровољни давалац реактиван на ХИВ и одмах је искључен из даљег давалаштва, те да је од пацијенткиње која је примила његову крв из претходног давања узет узорак крви и резултат је био реактиван на ХИВ.

Пацијенткиња је недуго потом, нажалост, преминула од последица тежине основне болести, иако су предузете све савремене мере лечења, наводе из ИЗЈЗВ-а.

Из ИЗЈЗВ-а наводе да нико није направио пропуст у здравственој служби, него је кривац такозвани "период прозора", који представља период који траје од шесте недеље до шестог месеца, а у просеку око два месеца, од тренутка инфекције, "у ком је немогуће утврдити да ли је давалац крви заражен ХИВ-ом".

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести