Од 4.550 новчано кажњених, 30 отишло у затвор; возио са 4,05 промила

Ако бисмо тражили најуочљивије трендове у новосадском Прекршајном суду од почетка ове године, видљиво је да готово нема дежурстава судије без случајева у вези с насиљем у породици.
1
Фото: Dnevnik.rs

– У прва три месеца ове године по Закону о спречавању насиља, запримали смо, просечно посматрајући, два предмета седмично у вези с тим, а тим поводом кажњене су у том периоду 23 особе – каже за „Дневник” председник Прекршајног суда у Новом Саду мр Каменко Козарски. – Такође, изречено је 25 казни од пет до 50 дана, а највише их је између 30 и 35 дана. У два предмета изречена је ослобађајућа пресуда, док је занимљиво да су међу окривљенима две особе женског пола.

Иначе, Прекршајни суд не цени да ли је неко насилник у породици или не, већ доноси одлуке о непоштовању забране приступа и контактирања са жртвом. Односно, након доласка полицајца на лице места по дојави, одреди се забрана приступа стану до 48 сати, а случај се пријављује Тужилаштву, односно суду, а одлучује се да ли ће бити продужено још 30 дана иза браве, што обично буде. Ако осумњичени прекрши забрану приласка коју је добио од полиције или суда, тог тренутка се приводи у Прекршајни суда те поменуте бројке говоре о тим случајевима.   

Председник суда Козарски оцењује де ће се вероватно изменама закона за насилничку вожњу, у року од десетак дана прописати да се изриче и новчана казна уз до сада само обавезан затвор до 60 дана или рад у јавном интересу, који је сада лимитиран на период од 240 сати до 360.

Након евентуалне одлуке о Предлогу измене закона, ових дана у скупштинској процедури предвиђа се од 120.000 динара 140.000 динара уз казну затвора или рада у јавном интересу. Битно је навести да се, ако се при том прекршају догоди и саобраћајна незгода, придодаје обавеза плаћања до 150.000 динара.

Очекиваном изменом предвиђено је и да се прекорачење дозвољене  брзине у насељном месту до 50 колометара на сат, а до максимално 80 километара на час, предвиђа прелазак санкције за то у прекршајне налоге, односно фиксне казне, које се могу преполовити ако се плате у року од осам дана. Али, више неће евентуално „летети” дозвола због тога, односно неће се одузимати четири казнена поена, сазнајемо у новосадском Прекршајном суду.


Старац за воланом с 4,05 промила бацао петарде

Прошле седмице приведен је на саслушање у Прекршајни суд, после трежења у полицији, Новосађанин (72) који је надувао при провери алкохолисаности невероватних 4,05 промила алкохола. С обзиром на то да се упола мања количина малигана сматра као тешко пијанство, тај случај се може сврстати у неславне рекорде планете. Медицински је феномен то што је остао жив. Како сазнајемо, тај човек је већ два пута кажњаван због пијанства за воланом. Њега су овог пута саобраћајци зауставили кад су видела да баца петарде из аутомобила којим је управљао. Кажњен је с 45 дана затвора и казненим поенима на возачкој дозволи.  


За прва три месеца ове године чак 4.550 новачаних казни је замењено у казну затвора, али кад би дошло до извршења те одлуке суда, само 30 кажњених је упућено у затвор. Остали су уплатили новац да би избегли боравак иза решетака.

У поменутом периоду наплаћено је више од 60 милиона динара казни, не рачуанајући трошкове поступка. Највише поступака се традиционално односи на случајеве из саобраћаја и кршења јавног реда и мира. Ипак, Прекршајни суд се полако растерећује јер су многи прекршаји пребачени у фиксне казне, такозване прекршајне налоге, који се могу преполовити у  износима ако се плате у року од осам дана, што би рекли људи – у таквим ситуаијама свима добро, сем ако неко баш инсистира да се суди.   

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести