Прекинуто суђење за прву отмицу земунаца, позлило оптуженом

БЕОГРАД: У Вишем суду у Београду данас је у наставку суђења окривљенима за такозвану прву отмицу “земунског клана” позлило оптуженом Горану Ристићу, после чега је хоспитализован а суђење одложено за 9. септембар. 
visi sud beograd
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Ристићу је скочио притисак на 180 са 130 након расправе у судници око његове одбране и одбијања да одговара на питања суда.

У овом случају, оптужена су двојица полицајаца и два припадника "земунског клана" због сумње да су 1997. године починили рабојништво, а током којег је био киднапован Новак Стеванић (22), који се недуго након тога убио.

Оптужницом су поред Ристића обухваћени припадник Жандармерије Саша Ђајић, полицајац у пензији Милан Радукић, као и некадашњи припадник "земунског клана" Никола Бајић.

Сумња се да су тројица осумњичених Стеванића на силу убацили у аутомобил, а затим га држали на непознатој локацији где су га малтретирали и захтевали од њега кључеве од стана његових родитеља.

Затим су из сефа у стану украли већу количину злата и око 100.000 немачких марака, навела је полиција.

Медији су пренели да је у овом делу учествовао и тадашњи полицајац, касније сведок-сарадник у процесу против "земунског клана", сада покојни Зоран Вукојевић.

Стеванићу су наводно пришли у Сарајевској улици, показали легитимације и наредили му да крене с њима. Потом су га убацили у "голф 2", за чијим је воланом био Ристић и потом га предали вођи клана Душану Спасојевићу, како би му рекао где су у кући њенових родитеља сакривени новац и драгоцености.

Ристић је данас износећи одбрану потврдио да је био у том аутомобилу и да је Спасојевић ставио лепљиву траку на уста отетом младићу након чега га је тукао и малтретирао.

Убрзо је међутим почео да се жали да му је лоше и рекао да не жели да одговара на питања.

Рекао је да остаје при ономе што је рекао у истрази. 

На питање поступајућег заменика вишег јавног тужиоца у Београду Ненада Стефановића да ли окривљени уопште зна шта је рекао у истрази, с обзиром на то да се позвао да је имао мождани удар, Ристић је постојао све нервознији, као и његов бранилац, након чега је позвана хитна помоћ.

Медији пишу да је ова - прва “отмица” клана из Земуна, после које су уследиле и многе друге, решена пошто је бивши припадник клана Никола Бајић, који у затвору служи казну од 35 година, тужилаштву раније до детаља описао догађаје.

Несрећни младић, током чије отмице су "земунци" опљачкали кућу његових родитеља и однели 100.000 марака и златни накит, после тортуре, убио се у априлу 1998.

Оптужени полицајци су у време отмице радили у Полицијској станици у Земуну.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести