Попис ствари власника стана спречава злоупотребе дужника

БЕОГРАД: Према Закону о извршењу и обезбеђењу извршитељи имају право да власницима стана пописују ствари, иако дужници нису они већ њихови подстанари, објаснили су Танјугу у Министарству правде. 
Plenidba stvari, sudski izvršitelji  Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Истовремено, наводе да је Закон власницима стана обезбедио механизме заштите својине. 

Одредбе Закона о извршењу и обезбеђењу, наиме, претходних су дана изазвале полемике између јавних извршитеља и адвоката, а у Министарству кажу да се пописивањем ствари трећих лица (власника станова у којима се дужници тренутно налазе), спречавају злоупотребе.

"Тиме је Закон предвидео све потенцијалне ситуације које ће онемогућити дужника да маневрисањем осујети повериоца и прикрије имовину подобну за извршење", кажу у ресорном министарству.Догађа се, наиме, да дужник који зна да ће доћи до принудног намирења његових дугова премести ствари код неког трећег лица и на тај начин их сакрије како извршитељ не би могао да их заплени.

Када Закон не би тако нешто препознао извршење на покретним стварима би било потпуно онемогућено, јер не би постојао механизам за спречавање злоупотреба, наводе у Министарству.Такође напомињу да је закон предвидео механизме за заштиту права трећих лица која би у таквим случајевима заиста била оштећена одузимањем ствари.

Трећа лица могу најпре да уложе приговор јавном извршитељу, а затим и да поднесу тужбу суду.

У медијима се ових дана чују различита тумачења одредби Закона о извршењу и обезбеђењу, и док с једне стране извршитељи тврде да имају право да пописују ствари које припадају власнику стана иако је прави дужник његов подстанар, поједини адвокати кажу да је такав став "резултат похлепе" извршитеља и погрешног тумачења закона.

MakarEnko
01.11.2017 • 22:46
Svi u nizu, od onog ko je predlozio, pa koji je u skupstini glasao za takvo "resenje" pa do onog ko je potpisao treba prvo psihijatrijski pregledati a onda pozvati na odgovornost. Kada su se vec "setili" kako da "doskoce" "zlim" duznicima, kako da se nisu setili da u krivicnom zakonu predvide i krivicno gonjenje stanodavca duznika kao jataka inkriminisanog duznika. Budi Bog s' nama.
Vlada
02.11.2017 • 14:48
Sve potpisujem.
I, da dodam: ovakvo rešenje je kao kad bi zabranio svim vozilima vožnju auto putem i onda se hvalio da nije bilo ni jedne saobraćajke.
EUR/RSD 117.5720
Најновије вести