Поново крађа железничких каблова на мосту преко Нишаве

БЕОГРАД:  На мосту преко реке Нишаве, између железничких станица Црвени Крст и Ћеле Кула у Нишу, ноћас су 40 минута после поноћи поново украдени железнички каблови који, поред осталог, регулишу рад уређаја путних прелаза у овом граду, али безбедност саобраћаја на путним прелазима у Нишу није угрожена.
pruga
Фото: Tanjug (D. Aničić, arhiva)

Како је саопштила „Инфраструктура железница Србије", због ове крађе железничких каблова не раде аутоматски путни прелази у улицама Хиландарској и Југ Богданова и није могуће њихово аутоматско укључење, али ће радом ових уређаја управљати отправници возова у железничким станицама Ниш и Црвени Крст.

Због оваквог начина рада, током данашњег дана могуће је да рампе на овим путним прелазима буду дуже спуштене приликом проласка возова, него што је то случај када раде аутоматски уређаји путног прелаза, стој у саопштењу.

Стручне службе „Инфраструктуре железнице Србије" процењују да ће каблови на овом делу пруге кроз Ниш бити поправљени током дана, а насилном прекиду и крађи железничких каблова на овом делу нишке пруге одмах је обавештен и МУП, па су припадници полиције извршили током ноћи увиђај на терену.

Подсећа се да су на овом истом месту 16. септембра непознати починиоци украли око 100 метара железничког кабла и на више места га оштетили, чиме је тада „Инфраструктури железнице Србије“ нанета директна материјална штета од око 400.000 динара, не рачунајући стајање и кашњења возова.

Само у железничком чвору Ниш догоди се просечно годишње око педесетак оваквих крађа делова железничке инфраструктуре, а директна материјална штета од тога просечно годишње износи око четири и по милиона динара, каже се у саопштењ.

„Инфраструктура железница Србије“ захтева да се починиоци ове и сличних крађа открију и најстрожије кажњавају, јер осим материјалне штете овакви случајеви угрожавају редовитост и безбедност железничког саобраћаја.

EUR/RSD 117.5660
Најновије вести