Погинуо један од најбољих акробатских пилота у Србији

Пилот Владимир Булат (47) из Београда погинуо је приликом пада авиона код Аеродрома „Ечка“, у близини Зрењанина.
 Mesto pada aviona Foto: Dnevnik.rs
Фото: Место пада авиона Фото: Дневник.рс

Како сазнајемо, пад авиона пријављен је зрењанинској полицији око 8.50 часова, а у летелици се у том тренутку налазио само Булат, иначе председник Аероклуба „Зрењанин“.

Авион марке ЗЛИН 526, који се користи за акробатске летове, срушио се код Аеродрома Ечка, на потезу према Лукићеву. Према речима очевидаца, авион је приликом пада потпуно уништен. На лице места су изашли припадници Полицијске управе Зрењанин, виши јавни тужилац Зоран Ђуран и лекари Хитне помоћи. Новинарским екипама у току увиђаја није било дозвољено да приђу месту несреће. Прилаз аеродрому био је ограђен траком.

За сада није познато шта је довело до пада авиона, а истрага ће показати да ли је евентуално дошло до квара на летелици. Покојни Булат је, иначе, био један од најпознатијих акробатских пилота у Србији.

Чланови Аеро клуба „Зрењанин“, који су се у моменту несреће затекли на аеродрому, или су у међувремену пристигли, нису хтели да дају изјаве за медије, а многи од њих били су стању шока.

Фото: Место пада авиона Фото: Дневник.рс

О Владимиру Булату, који је седео за командама авиона који је пао, у суперлативима говори човек који се представља као његов пријатељ, али није желео да открије идентитет.

-Био је врхунски пилот, могао је да изведе невероватне акробатске летове, могао је да лети десет метара над тлом. Не знам шта се догодило, али ово је страшно - каже наш саговорник, један од малобројних присутних на аеродрому који је био спреман да проговори о несрећи.

Фото: Аеродром Ечка код Зрењанина Фото: Дневник.рс

Владимир Булат, како сазнаје „Дневник“, био је пре неколико месеци један од домаћина на зрењанинском аеродрому “Ечка” који је посетила бројна кинеска делегација, а која је претходног дана присуствовала свечаности полагања камена-темељца за погоне компаније “Линглонг”. За госте из Кине приређен је узбудљив акробатски лет авиона “Злин 526”. На крају, као посебан поклон, челнику “Линглонга” уручена је пилотска униформа и имао је јединствену прилику да лети “Галебом” којим је пилотирао управо Владимир Булат.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5169
Најновије вести