Почело суђење за паљење амбасаде САД

БЕОГРАД: У Вишем суду у Београду је, после више од 12 година од догађаја, почело суђење петорици полицијских службеника који се терете за пропусте у обезбеђењу током и после митинга "Косово је Србија" 2008. године, када је запаљена амбасада САД у Београду.
visi sud beograd, tanjug
Фото: Tanjug/ Video, arhiva

На данашњем суђењу одбрану је изнео првооптужени Слободан Вуколић, који се изјаснио да није крив.

Вуколић је у то време био је начелник Управе полиције Београда и руководио је штабом који је основан због митинга "Косово је Србија".

Он је детљано описао ситуацију и дешавања током тог дана и вечери, наводећи да није имао овлашћења за управља полицијом, будући да је имао своје надређене.

У наставку суђења, које је заказано за 17. и 18. септембар, Вуколић ће одговарати на питања судије, а потом ће обране изнети и остали оптужени.

Поред Вуколића за кривично дело "тешко дело против опште сигруности", терете се тадашњи начелник београдске полиције Стеван Бјелић, начелник Управе полиције МУП-а Србије Младен Курибак, Зоран Рашковић - тадашњи начелник Одељења за операције у команди Жандармерије, који је те ноћи био Вуколићев заменик и тадашњи командант Жандармерије у Краљеву Бојан Марковић.

Они су поред поменутог кривичног дела били оптужени и за "злоупотребу службеног положаја", али је суд током потврђивања оптужнице закључио да "нема места оптужби" за то кривично дело и у том делу оптужницу није потврдио.

Апелациони суд у Београду је, након поновљеног судења, почетком 2019. године правознажно је ослободио од оптужби седморицу оптужених за бацање каменица на амбасаду САД, односно кривично дело "изазивање опште опасности".

Они нису били оптужени за паљење амбасаде, већ се у оптужници то на терет ставља НН лицима која су кроз разбијена стакла амбасаде убацила упаљене бакље.

Штета на амбасади САД, према службеној ноти амбасаде упућеној суду, износи укупно око 900.000 долара, али амбасада није тражила одштету.

Што се тиче смрти Зорана Вујовића, који је изгорео у том пожару у згради амбасаде, суд сматра да седморица оптужених младића нису имали везе с том трагедијом.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести