Почело суђење оптуженима за „прање пара“: Зоран Његуш и остали окривљени одбацили оптужбе 

Бивши фудбалски репрезентативац Зоран Његуш и још четворо оптужених за „прање пара“  2009.године,  наводно „прикривање сумњиве имовине  Витомира Бајића тако што су је фиктивно приказивали  као своју“, су  у Специјалном суду у Београду негирали наводе оптужнице.       
Zoran Njeguš Foto Tanjug/D.Stanković
Фото: Tanjug

Поступком су, осим  Драгиње  Бајић, Витомирове удовице, обухваћени и  бивши фудбалери Зоран Његуш и  Немања Обрадовић, приватник Небојша Ђокић, власник и директор фирме „Паркет планет”  и Жељко Папић, држављанин Републике Српске.

У оптужници Специјалног тужилаштва изнете су сумње  да  је наводно прикривано власништво сада покојног Бајића, на пет пословних локала  на Златибору,  стану  у Београду и власничким уделом у  привредном друштву  Паркет планет“, те да се вредност тих непокретности процењује на  више  од два милиона  евра.

Одбацујући оптужбе, Драгиња Бајић је у одбрани навела да је сва породична имовина стечена легално, као и она из периода пре заснивања брака њеног и Витомировог 1992.године, искључиво из законитих послова и да никаквог прикривања имовине није било.      

По речима оптужене, њен супруг је током осамдесетих и деведесетих година  службовао у разним крајевима света и бивше  СФРЈ, као  инструктор Посебне јединице МУП-а Србије, и веома добро зарађивао, а потом  покренуо и приватни посао купопродаје  возила , имао пекаре, локал у Прибоју, а и она је добро зарађивала од свог фризерског локала.   

Драгиња Бајић је казала да су највећи део породичне уштеђевине пласирали  у некретнине и стамбене и локале, а неке  су потом  продали  и куповали друге. 

Поједине планиране инвестиције, куповина три локала на Златибору од Зорана Његуша,  обустављене су, како је испричала окривљена, због смрти Витомира. 

Оптужена је оспорила и тврдње Тужилаштва о наводно спорној продаји  једне некретнине Жељку Папићу,  Бајићевог стана на Новом Београду, који је такође обухваћен кривичним процесом.

Тај стан је Драгиња Бајић , како је испричала,   купила 2006. године и продала  2008, на отплату у три транше, а  купопродајни уговор је потписан након последње исплате, у  марту 2010. године.  

„Нисам крива, нисам починила кривично дело, то показује сва документација, коју сам предала суду“, казала је  Бајићева и нагласила да је  њен муж поштено живео и радио и да га никада није чула да је причао о неком нелегалном послу.

О кривичном поступку који је против Витомира Бајића  покренут у Италији 2010. године,  његова удовица  је рекла да је он „ухапшен без иједне реченице  о разлозима“, а  после десет месеци у италијанском  затвору, у септембру 2011.године, трагично је преминуо, нађен је обешен у ћелији. 

„Витомир  није знао за шта га терете. Мој муж је био спакован у оптужницу. Кад је настрадао, јавили су ми, био је хаос. Изгубио је главу без иједног доказа. Њему није почело суђење, он је скончао свој живот. Кад је била сахрана,  доста људи је дошло, сви га ценили као часног и поштеног човека“, казала је Драгиња Бајић.

Одговарајући на питања бранилаца, оптужена је навела да  је од државних органа Србије  тражила информације о томе да ли је против њеног супруга вођен неки кривични поступак и да је с тим у вези добила   потврду да  „ Витомир Бајић никада није осуђиван, никада кажњаван, да се није водио никакав поступак против њега у Србији“.

Оптужени бивши фудбалер Немања Обрадовић је у одбрани навео да је током деценије играња  фудбала у старним и домаћим клубовима, зарадио око милион и по евра, а да је по завршетку каријере1999. године купио  на лицитацији плац на београдској Аутокоманди за 499.000 марака.

„Од тог тренутка сам почео озбиљно да се бавим градњом. На Аутокоманди сам саградио пословну зграду“, казао је Обрадовић.

У одбрани изнетој пред судским већем Обрадовић је говорио о позајмици извесном Дејану Кнежевићу, званом Цига,  због које му је, будући да није имао новац да му врати, понудио два локала на Златибору при чему би се Кнежевић  трампио с власником тих локала , дао би му свој дуплекс стан у центру Београду . Испред  власника локала, како је навео фудбалер,  дошла  је госпођа Драгиња Бајић и није било ништа чудно на пуномоћју.

„Никада нисам упознао Витомира Бајића, никада с њим комуницирао, нисам знао да се против њега води било какав поступак, да има потерницу.  Прва сазнања око Бајића за ове ствари  добијам кад ми је  Цига Кнежевић рекао да је умро Витомор Бајић и да је то муж  госпође Драгиње“, испричао је Обрадовић.  

У наставку суђења, у четвртак,  одбрану би требало да изнесу и остали окривљени , међу којима  и бивши фудбалер Зоран Његуш. 

На почетку процеса, у марту 2016,  после полицијске акције „Скенер“, истражни органи су саопштили да постоје  сумње да су окривљени током 2009. године, наводно „на своја имена пребацивали некретнине  Витомира Бајића, који  је у иностранству био под кривичним прогоном због сумње да се бавио трговином наркотицима“.

У јавности се спекулише да се за Витомира Бајића веровало да је наводно био припадник групе Дарка Шарића.

Ј. Ј.

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести