Пљачкаши ударају на пролазнике и имају нове идеје

НОВИ САД: Полиција је прекјуче ухапсила Новосађане В. Г. (21) и М. С. (26), под сумњом да су 13. августа починили неуобичајено разбојништво.
kradja lopov
Фото: pixabay.com

Њима се ставља на терет да су, лажно се представљајући, наручили скупоцени мобилни телефон, вредан 78.000 динара, који су отели. Наиме, када је радник фирме за брзу доставу пошиљака стигао на адресу наводног купца у предграђу, осумњичени су, уз претњу ножем, у возилу курирске фирме одузели од њега телефон и још 12.000 динара које је имао код себе од претходне муштерије.

Оперативним радом, расветљено је то кривично дело и одређено им је задржавање до 48 сати, по одобрењу јавног тужиоца, коме ће вероватно данас, уз кривичну пријаву, бити приведени на саслушање, саопштила је новосадска полиција.

Руководилац Групе за субијање имовинских деликата у новосадској Полицијској управи Бранислав Загорац јуче је објаснио за „Дневник” да је већ неколико година на подучју Јужнобачког округа присутан тренд смањења броја разбојништава. Казао је да она почињена већином спадају у такозване лакше облике, који немају изражен висок степен друштвене опасности, с обзиром на то који су објекти напада, каква је материјална штета или посматрајући евентуални стицај с другим тежим кривичним делима.

– У исто време, ређи су и случајеви разбојништва на штету институција које послују с готовим новцем, као што су банке, поште, мењачнице или транспорти новца, а значајно је смањен и број тих кривичних дела почињених на штету продавница – навео је Загорац.

Поглед на статистику каже да је у прво пола године број разбојништава смањен 19,5 процената у односу на исти период лане. Исто тако, смањен је и укупан број имовинских деликата с елементима насиља, као што су разбојничке крађе, изнуде и отмице. Бројке надаље говоре да се ради о тренду смањења тих кривичних дела, тако да је прошле године регистровано значајно мање разбојништава у односу на претходну, 2017 – чак 34,5 одсто, а осетно је смањен и укупан број имовинских деликата с елементима насиља. Треба напоменути да је, истовремено, последњих година проценат расветљавања разбојништава изнад 60 одсто.

Наш саговорник каже да поменути изгредници обично имају до 30 година и да су често повратници у тим делима.

– Често се дешава да долазе у Нови Сад из других места да би обавили разбојништво и одмах побегли назад. У тој врсти кривичних дела се махом вребају пролазници у позним годинама, нарочито жене, односно они од којих се не очекује да могу пружити отпор или да су у стању да стигну разбојника – објаснио је Загорац.

По његовим речима, нема изражене сезоне таквих дела, али се може рећи да се у сумрак и вечерњим сатима у слабије осветљеним деловима града бележи њихов већи број.

– Разбојници су лети обично маскирани капом и наочарима, а зими – капуљачом и шалом. На мети су пре свега торбице, новчаници и златни ланчићи. Важно је нагласити да разбојници углавном носе реплике пиштоља, али и праве пиштоље или ножеве. Свакако њихове претње треба схватити озбиљно – каже Загорац, и апелује на грађане, пре свега да никако не улазе у сукоб ако се нађу у таквој ситуацији.

Напомиње и да је важно што пре позвати полицију, навести локацију где се догађај десио, и по могућности описати изгредника и казати у којем правцу је побегао.    

М. Вујачић 

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести