Пандора III: Заплењено 18.000 културних предмета и ухапшено 59 особа

ХАГ: Царинске службе и други органи за спроводење закона из 29 земаља, које је координисала Шпанска цивилна гарда подржана од стране Европола, Интерпола и Светске царинске организације (ВЦО) током операције Пандора III заплениле су 18.000 културних предмета и ухапсиле 59 особа.
policija hapsenje
Фото: Tanjug (MUP Srbije, ilustracija)

Међу заплењеним културним предментима су археолошки предмети, намештај, кованице, слике, музички инструменти и скулптуре, саопштио је данас Европол.

Током прегледа, заплењени су и предмети који могу да олакшају трговину културним добрима, као што су детектори метала.
Већина објеката који су заплењени током операције били су из европских земаља, међутим, више од 30 објеката је пореклом из Колумбије, Египта, Ирака и Марока.

Борба против незаконите трговине културним добрима на интернету је кљуцни изазов, навео је Европол.

Криминалне групе користе предности дигиталних платформи као што су веб странице, друштвени медији и апликације за размену тренутних порука за продају културних артефаката незаконитог порекла.

У оквиру операције Пандора III, холандска полиција организовала је седмицу сајбер патроле у оквиру мултидисциплинарне иницијативе за спроводење закона: 26 стручњака из 21 земље, Европола, Интерпола и ВЦО одредили су активне циљеве и развили обавештајне пакете. 

На мети се нашло укупно 169 сумњивих веб страница, што је резултирало запленом 682 предмета.

Између 22. и 30. октобра 2018. године изведене су инспекције у аукцијским кућама, уметничким галеријама, музејима и приватним кућама, што је резултирало хапшењем 49 особа и изрицањем 67 административних санкција.

Контроле лука, аеродрома и граничних прелаза, резултовале су хапшењем четири особе, изрицањем три административне санкције и запленом 201 културног предмета.

Инспекција археолошких налазишта резултовала је хапшењем шест лица, изрицањем 49 административних санкција и запленом 909 културних предмета.

Око 10.000 археолошких артефаката заплењено је као резултат успешне истраге коју је спровела Шпанска цивилна гарда, команда италијанских карабињера за заштиту културног наслеђа запленила је 91 керамички предмет и 109 старих кованица у приватним просторијама и поштанским центрима, док је пољска полиција запленила 419 културних предмета.

Холандска полиција је уочила Библију из 15. века која је украдена у Немачкој пре 25 година. 

Ово ретко издање је заплењено и враћено у Немачку.

Румунска полиција запленила је 128 комада древне римске војне опреме, 134 комада античке керамике и 189 кованица из хелениског и римског периода које су украдене из археолошких налазишта.

Немачка царина је запленила древни кристални цилиндрични пецат Месопотамије који је поштом отпремљен у Немачку. 
Истрага о печату је у току.

EUR/RSD 117.5581
Најновије вести