Осам година за тешку саобраћајку између Руског Крстура и Куле

СОМБОР: Михајло Сабадош (24) из Руског Крстура, који се терети за изазивање саобраћајне несреће на путу Руски Крстур - Кула, у којој су погинуле три, а тешко повређене две младе особе, неправснажном пресудом Вишег суда у Сомбору оглашен је кривим и осуђен на казну затвора у трајању од осам година, сазнаје “Дневник”.
sud presuda
Фото: www.freeimages.com

У казну ће му бити урачунато и време проведено у притвору, почев од 5. јула 2020. године до 8. децембра ове године,и време трајања мере забране напуштања стана, од 8. децембра па надаље док мера буде трајала, због кривичног дела тешко дело против безбедности јавног саобраћаја.

- Окривљеном М. С. је изречена и мера безбедности забране управљања моторним возилом “Б” категорије у трајању од пет година, рачунајући од правоснажности пресуде, с тим да се време проведено на издржавању казне затвора не урачунава у трајање мере. Истом пресудом, оштећени С. М. и законски наследници покојне М. Ф. су са имовинскоправним захтевима упућени на парницу, док је оптужени М. С. обавезан на плаћање трошкова кривичног поступка, у износу који ће бити одмерен у писаном отправку пресуде - појашњава за наш лист портпарол сомборског Вишег суда Манела Оперта Подунавац.

Као што смо писали, Сабадош се терети да је возећи рено меган, у ноћи између суботе и недеље, 5. јула прошле године, изазвао стравичну саобраћајну несрећу на путу Руски Крстур–Кула, у којој су погинуле три младе девојке, а двоје тинејџера задобило тешке повреде.

Несрећа, која је општину Кула завила у црно, догодила се око пола четири ујутру, када је рено меган, у којем је било шесторо младих, слетео с пута. У тренутку нереће, нико од путника није имао везан сигурносни појас, а Сабадош, који је возио аутомобил је, како се сумња, под дејством алкохола и услед неприлагођене брзине, изгубио контролу над возилом и слетео с пута у одводни канал.

На лицу места погинуле су Татјана Гудз (15) и Божидарка Ђукић (23), док је Марија Фекете (17) извучена из аутомобила жива, али је преминула у болници.

У несрећи су тешке телесне повреде задобили Јован В. (18) из Руског Крстура и Милица С. (14) из Куле. Они су, у изузетно тешком здравственом стању, с повредама опасним по живот, превезени из Опште болнице у Врбасу у Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине у Новом Саду. Из те здравствене установе Милица С. је након неког времена пуштена кући, а Јован В. је пребачен у сомборску болницу на даље лечење.

Два дана након стравичне саобраћајне несреће, Татјана и Марија сахрањене су на Новом гробљу у Кули, а Божидарка на гробљу у Црвенки, где јој живе родитељи и део породице. Она је за собом оставила трогодишњу ћерку, с којом је живела у Новом Саду.

Д. Николић

 

Укинут притвор, забрањено напуштања стана

Иако је Михајлу Сабадошу притвор последњи пут био продужен најдуже до 27. јануара наредне године, он је јучерашњом пресудом укинут.

- Решењем претресног већа Вишег суда у Сомбору од 8. децемра ове године према М. С. укинут је притвор одређен решењем судије за претходни поступак од 6. јула 2020. године, последњи пут продужен решењем ванпретресног већа Вишег суда у Сомбору од 24. новембра 2021. и према том је изречена мера забране напуштања стана која ће се извршавати у просторијама у којима оптужени станује, без примене електронског надзора која мера по том решењу може трајати до правноснажости пресуде, односно до упућивања оптуженог на издржавање казне затвора - каже за “Дневник” Манела Оперта Подунавац.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести