Органи убијених Срба слати комерцијалним летовима у Истанбул

БАЊАЛУКА: Агенција Срна објавила је текст у којем тврди да је један од сведока трговине људским органима на Косову и Метохији рекао да су извађени органи убијених Срба испоручивани редовно од понедељка до среде комерцијалним летовима за Истанбул.
1
Фото: Youtube Printscreen

Такође, наводи Срна, у истрази коју су поводом трговине органима водили истражитељи Унмика, сведок, који је означен словом "П", потврдио је "сазнања" да је већина чланова клана браће Рамуша и Даута Харадинаја и Наима Маљокуа живела у области Тропоје у Албанији, преноси РТРС.

Браћа Харадинај, посебно Даут, имају веома добре везе на Блиском истоку и у Турској. Многи исламски фундаменталисти су се терористичкој ОВК управо придружили у базама Тропоја и Кукеш, пре и и току рата на позив браће Харадинај, наводи се у Извештају са ознаком "строго поверљиво" шефа Мисије за истраге злочина из Скопља и Приштине Емона Смита.

Агенција наводи да је у поседу поверљиве преписке Смита са шефом Мисије за истраге Патриком Лопесом Тересом у којој Смит, на Тересов захтев, доставља извештај о исходу разговора које је имао са шефом Унмиковог Одељења за правосуђе Полом Кофијем у вези са злочинима на Косову и Метохији, са посебним освртом на "Жуту кућу" на северу Албаније.

Други сведок, "Ц", до детаља је испричао ко су вође криминалних кланова у области Призрена.

Према његовим речима, Ислам Кастрати, бивши припадник МУП-а Србије и власник ресторана "Скендербег" у месту Душаново, у општини Призрен, вођа је клана "Кастрати". Без сагласности и претходно њему плаћеног рекета, нико у региону Призрена није могао да покрене било какав бизнис.

Други чланови тог клана су Даут, познат као Даћи, а који је, према речима сведока "П" и "Ц", "сексуални манијак, потом Фадиљ који је тежак пијанац" и често борави у Елбасану у Албанији, Ређеп и неколико осталих, чијих имена "П" није могао да се сети, а који су у блиским односима с браћом Харадинај.

У извештају се наводи да је други, "Ðељај клан", близак са Исламом Кастратијем, а његов вођа је Шићури Ðељај, тренер фудбалског тима Лирија и власник ресторана "Млини" на путу за Брезовицу, у близини Призрена.

Према речима сведока "Ц" и "П", његов брат Феим Шићури веома је интелигентан и он је мозак Ислама Кастратија.

У извештају се истиче да су кланови Елшани, Ðељај и Кастрати пореклом из племена Љума, на северу Албаније и да већ деценијама одржавају одличне односе. 

Јасно је да не би могли да се баве криминалом, проституцијом, рекетирањем, уценама и трговином белим робљем да не поштују тај њихов "Фис" завет, додао је Смит.

Он је пренео да му је сведок "П" навео и нека друга имена везана за сличне "пословне активности". Споменуо је извесног припадника ОВК Даута Лауша из Суве Реке који је као и ови кланови учествовао у киднаповању Срба.

"''П'' ми је рекао да су многи заробљени Срби били присиљени да раде на једној фарми, да су он и други који су били укључени у пребацивање киднапованих Срба имали наређења да уклањају лешеве Срба са специфичних локација са Косова и да их пребацују у Албанију да би прикрили доказе", написао је Смит.

Према речима сведока "П", ОВК је у јесен 1999. године почела да користи много више планинске стазе и путеве, као и корита река да би пребацивала српске лешеве или заробљенике у Албанију, зато што је постало теже и ризичније прелазити границу нормалним путем.

Сведок "Ц" је директно именовао једну особу укључену у трговину људским органима, Алију Љујаја из Елбасана, који је био у истом "бизнису" и имао добре везе у Турској и још неким блискоисточним земљама.

"Он је ''њима'' доносио новац који је добијао за продате органе. Ко су то ''они'', упитао сам га? Па, Џавид... и неколико других. Тај Џавид нема душу, и није ме брига да вам одам његово име у вези са овим ''бизнисом''", навео је Смит.

Аутор извештаја је пренео да је сведок "П" рекао да је лично познавао Алију Љујаја и да је он рођак Ислама Кастратија и Шићури Ðељаја, као и одличан друг Даута Харадинаја.

"''П'' ми је рекао да су користили пуно регрута после рата да обављају прљаве послове за ОВК, попут ископавања и преноса лешева у Албанију, а неке су присиљавали да убијају Србе и албанске дезертере, и плус многи су претходно дуговали новац ''за заштиту'', те су на овај начин били присиљени да исплате дуг за ''албанску ствар''. На тај начин су сви били умешани у прљаве послове и након тога за њих није више било излаза", навео је Смит.

Сведок "Ц" је, преноси Срна, Смиту рекао да су многи Срби били довођени високо у планине да би им се поправила крвна слика.

Он је додао да им је "давана добра храна, имали су интензивне активности радећи на фармама и секли дрва, а после неког времена, када би стигле поруџбине за људске органе, одводили су их у Бурел где су ''чекали'' на ''операцију''", преноси Срна.

"Дан пре ''операције'' одвођени су у Фуше-Крује, или боље речено на оближњи ранч, источно од вароши. Након што би из њих ''повадили све што је вредило'', били су ''бачени'' тамо", рекао је овај сведок, који је додао да су све те масовне гробнице на приватном земљишту.

"Он нам је, такође, споменуо да је у близини вароши било неко гробље, али без више детаља. Коначно нам је потврдио да је Елшани био дубоко умешан у тај ''бизнис''", пренео је Смит.

Према његовим речима, сведок "Ц" је рекао да су "од првих двоје Срба ''узели'' само два бубрега и потом их убили".

"Тада је било важно направити продор на ''тржишту''. Касније су постали много ''успешнији'' и зарађивали су до 45.000 долара по жртви. Највећа испорука у иностранство је била, када су ођедном искасапили пет Срба и потом њихове делове тијела директно пребацили на аеродром. Он нам је казао да су тада ''зарадили'' читаво богатство", навео је Смит.

Према извештају, друге "испоруке" су углавном биле након "комадања" двоје или троје Срба ођедном.

"Он (сведок "Ц") нам је рекао да је Даут Харадинај долазио више пута у Тирану да би се уверио како иде ''бизнис'' и да се једном приликом посвађао с једном ''породицом'' из Фуше-Крује, али се све напрасно ''утишало''. Он нам је рекао да је Рамуш такође долазио у Тирану више пута. Није могао ништа да нам потврди о директној умешаности у овај ''бизнис'', али је нагласио да је он то морао да зна, пошто је све препустио свом брату Дауту", додао је Смит.

Он је пренео да је исти сведок рекао да је у саму трговину органима била укључена мања група људи.

Према речима сведока "Ц", локални команданти ОВК су имали обавезу да своје заробљенике изруче Елшанију и Дауту Харадинају, док возачи и пратиоци транспорта нису добијали скоро ништа у новцу.

"Он ми је рекао да су испоручивали људске органе редовно од понеђељка до среде, на комерцијалним летовима за Истанбул. Такође је рекао да је капацитет тих авиона био 70 до 80 путника", написао је Смит.

Сведок "Б" је потврдио редовну испоруку на јутарњем лету понедељком за Истанбул.

Он није много причао о другим детаљима, осим што је додао да су ''операције'' (комадање Срба) биле, такође, рађене у Бурелу, који је на око два сата вожње од аеродрома, и да је постојао заробљенички логор за Србе у Круји, у централној Албанији, где су они ''чекали'' на ''операцију'' у ''клиници'' у Фуше-Крује", наводи Срна.

"''Ц'' ми је рекао да на аеродрому Ринас нису имали никаквих проблема. Запосленима на аеродрому даване су паре да ''зажмуре'', а исто се дешавало на аеродрому Истанбул", навео је Смит.

"Фуше-Крују су комплетно колонизовали људи из Бајрам Цурија и Тропоје у време комунизма и то је веома опасно место. Како знамо да су Харадинаји породично повезани са Бајрам Цуријем и Тропојом, онда можемо слободно да сугеришемо да такође имају добре односе са њиховим рођацима у Фуше-Круји, као и са власницима земље и фарми које су користили за овај прљави ''бизнис''", закључио је Смит, а пренела Срна.

Autonomasch
29.07.2019 • 22:14
Sami Srbi su krivi. Jogurt revolucija nas je uvukla u ovo. Tada se niko nije bunio, a sad uživamo u prepričavanju. Jeste, u suštini nisu Srbi kidnapovali Albance nego oni Srbe, ali smo zahvaljujuċi Jogurtu ušli u ovaj prljav rat.
EUR/RSD 117.3739
Најновије вести