ОПАСНОСТ НА РЕКАМА И ЈЕЗЕРИМА Дивље плаже гутају купаче

На почетку купалишне сезоне заменик команданта Ронилачке јединице Жандармерије Игор Грцић је апеловао на грађане да не користе дивље плаже и да се на купалиштима понашају одговорно: да се не купају на неуређеним купалиштима, да у воду не улазе неприпремљени и под дејством алкохола, а посебан апел је упутио родитељима – да малолетну децу не пуштају у воду без надзора.
с
Фото: Dnevnik.rs

Да се грађани не обазиру на свакодневна упозорења показује црни биланс у последњих десетак дана.

За само три дана на Ковинској шљункари удавила су се два младића.

Под мутном водом језера Шљункара у Ковину, у уторак по подне нестао је један тридесетдвогодишњи младић из Смедерева, готово идентично као два дана раније младић из Панчева.

Несрећни младић из Смедерева дошао је с другом да се освежи и одлучили су да уђу у воду баш на месту где у приобаљу има траве и муља. На свега два метра од обале је потонуо и више га нико није видео.

Купачи који су се затекли на обали језера покушавали су да га пронађу под водом, међутим нису успели. На лице места су одмах по дојави изашли  полиција и истражни органи. Недуго потом дошао је и отац несрећног младића с екипом Жандармерије. Његово беживотно тело пронађено је у језеру око 21 час.

Фото: Dnevnik.rs

Само два дана раније рониоци су у језеру 30 метара од обале пронашли тело прве жртве те наизглед мирне воде. 

Двадесетчетворогодишњи М. М. из Панчева је наочиглед супруге и пријатеља нестао под водом, у самом плићаку.

Присутни купачи су одмах почели претрагу дела на којем су супруга и пријатељи показивали да је последњи пут виђен, али ни после сат времена потраге није пронађен.

Супруга несрећног М. М. рекла је репортеру „Дневника” да је он био непливач, да су сви у друштву непливачи и да њен супруг није пошао у дубоку воду, али га је највероватније нешто повукло, трава, муљ или нагла дубина, и он је почео да тоне.

– Пришао му је друг да га извади, а онда је и он пао, на шта је супруга реаговала и извукла првог ког је могла да дохвати. Нажалост, њен супруг је исклизнуо из руку свог пријатеља и нестао под водом – каже један од очевидаца.

Тело младића је пронађено и пренето на обдукцију, након које ће бити познато да ли се утопио или му је позлило на пливању, а Више тужилаштво у Смедереву је преузело случај.


Вирови и растиње

На речним и језерским купалиштима увек има делова где се изненада повећава дубина, постоје вирови и вртлози, па неопрезни купачи често упадају у те вирове и вртлоге, тако да долази до губљења контроле и тла под ногама. Посебно су реке опасне због тога што кроз своју воду носе грање, камење, и све што у свом сливу покупе, па ти предмети могу да ударе и да покосе купача.  Велику опасност представља и густа трава, корење дрвећа или муљ у води. Ресина и дрезга су крте биљке које расту у језерима.


Иначе, језерео Шљункара је удаљено од центра града око шест километара и означено је као градско купалиште које је настало након ископавања шљунка пре четрдесетак година.

Фото: Dnevnik.rs

Шљункара је последњих година у приличној мери прекривена травом, а обала није очишћена, осим у кратком делу за улаз деце.

Нажалост, због започете градње затвореног базена тик уз језеро, том популарном купалишту Ковинаца, Смедереваца и Панчеваца, није посвећено довољно пажње. Купалиште је необезбеђено и без знакова упозорења који би упутили госте из других средина у то да је језеро пуно наглих дубина, муља и високе траве.

По одлуци Скупштине општине Ковин, од пре годину управљање Шљункаром поверено је Туристичкој организацији општине, али само у периоду док ради угоститељски објекат који је ту постојао. Пошто је објекат пре два месеца срушен и ту ископан темељ за базен, по речима директорке ТООК-а Дивне Кирилов, они практично и нису више могли да спроводе одлуку и управљају Шљункаром. После другог случаја утапања, ипак је постављено упозорење о забрани купања, као привремена мера док се не ураде друге табле с јасним упозорењем о ризику од купања у језеру.

Пре десетак дана у Дунаву у Белегишу удавио се М. Ј. (60) док је спасавао своју унуку која се давила. Његово тело Жандармерија је пронашла дан после, а несрећни случај догодио се на пешчаном купалишту. По речима очевидаца, деда и унука су се шетали по води и купали. Изненада је девојчица нагло пропала у воду и почела да се дави. Деда је истог тренутка скочио за њом. Унуку је успео да је спасе, али, нажалост, он није успео да исплива.

У Дунаву код Беочина, 8. августа, утопио се Е. Д. (16) док се купао у реци с другом на потесу Старе плаже.

Фото: Dnevnik.rs

Како је репортер „Дневника” сазнао на лицу места, друг с којим је страдали тинејyер био на купању, у тренутку несреће био је на обали, док је Е. Д. остао у води и у једном тренутку почео да тоне. Истог момента друг је улетео у воду и покушао да га спасе – кажу очевици, и додају да је у једном тренутку успео да га ухвати за руку.

Купачи који су се у том трагичном тренутку затекли у близини, су такође дотрчали до обале да покушају да помогну, али је момак већ нестао испод површине воде. Неколико њих је одмах и заронило у том делу Дунава, али нису могли да пронађу несрећног тинејyера.   Стриц страдалог дечка каже да је Е. Д. био дивно дете, које је му је помагало у пољопривредним пословима. Нажалост, кобног дана нису отишли да раде. Живео је с оцем и браћом у четири километра удаљеном насељу Шљивик.

Да су дивље плаже веома опасне потврдио је за „Дневник” и Горан Радивојевић из Удружења спасилаца на води Војводине, истакавши да дивље плаже нису безбедне јер немају ограничену зону за безбедно купање, службе спасавања и прве помоћи, ни обезбеђен прилаз за хитну медицинску помоћ, због чега носе већи ризик од утапања у односу на јавно купалиште.

– На њима нема спасилачке службе па је самим тим смањена могућност да ће неко уочити потенцијалног дављеника – каже Горан Радивојевић, и додаје да посетиоци дивљих плажа сами могу проценити ризик којем се излажу. – Што је место на којем се купају неприступачније, то је ризик већи јер ће у случају незгоде службе хитне помоћи имати проблем да стигну до њега и на време помогну. Такође, места која су мање посећена, мање су и безбедна, и то углавном важи за отворене воде. Ризик варира у односу на водостај и промену конфигурације терена.

Е. С. Х.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести