Окривљени за обљубу млађег брата пуштен на слободу

НОВИ САД: Врховни касациони суд укинуо је правонажне пресуде Л. Е. (28) из околине Сомбора, окривљеном за продужено, (у више наврата почињено) кривично дело  обљубе с дететом, тако да предмет враћен на поновно суђење, а он је прекјуче прекинуо издржавање четворогодишње казне. Годину дана пре њеног истека, изашао је на слободу из КПЗ у Сремској Митровици.
z
Фото: KPZ u Sremskoj Mitrovici/Dnevnik (arhiva)

Окривљени је по наводима општужнице, 2017. године  у више наврата, сексуално злостављао млађег брата, кад је овај имао мање од 14 година. Дело је, наводно, почињено у малој кући у којој, донедавно осуђени, станује са својом мајком, која има петоро деце.

Он је од почетка поступка негирао у потпуности извршење дела којим се терети. Није никада осуђиван и био је запослен пре одласка у затвор. Његов бранилац, новосадски адвокат Бранко Мунижаба, тражио је на главном претресу  да се дете, које има статус оштећеног, саслуша  под посебним одговарајућим условима, јер у истражном делу поступка пред тужиоцем није,  али је судско веће то одбило.       

Врховни касациони суд усвојио је као основан захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног и укинуо правоснажне пресуде Вишег суда у Сомбору из новембра прошле године и Апелационог суда у Новом Саду од фебруара ове. Он је био оглашен кривим за поменуто дело  и осуђен на казну затвора  од четири године у коју је урачунато време проведено у притвору и време трајања мере забране напуштања стана.

У образложењу ове одлуке наводи се да из списа предмета  произилази да се побијене правоснажне одлуке, поред осталих доказа, заснивају и на исказима сведока о сексуалном злостављау малолетног оштећеног,  који нису имали непосредна сазнања о критичном догађају. Они су пред јавним тужиоцем и судом  сведочили о ономе  што им је дете саопштило, а што првостепени и другостепени судови наводе у образложењу својих пресуда.    

Дете у току поступка никада није испитано.

У првостепеној  пресуди дати су разлози због чега је одбијен предлог одбране да се оно саслуша с образложењем  да је тим вештака за судску психијатрију оценио да би за оштећеног у кривичном поступку као сведока, саслушање било трауматично, чак и уз ограничења прописана законом. Оцењено је да дете  није способно да схвати значај права да је ослобођен од дужности сведочења.

Како се закључци у побијеним правоснажним пресудама о чињеницама, заснивају на исказима појединих сведока који садрже интерпретацију казивања оштећеног, изнета у разговору с овим лицима, без ових исказа не би била донесене иста пресуда предмет се враћа на поновно суђење Вишем суду у Сомбору, наводи се у образложељу Врховног касационог суда.   

Адвокат Бранко Мунижаба јуче је нагласио за наш лист да је по закону и Уставу Републике Србије право одбране окривљеног да у току поступка испитује сведока оптужбе, што му, како напомиње, није омогућено током целог поступка.   

Ова одлука Врховног касационог суда је значајна, зато што се питање доказивања и законитости прибављања доказа може довести у сумњу, ако су они прибављени и на њима заснована пресуда као у овом случају, а супротно одредбама Закона о кривичном поступку. На поновљеном суђењу ће се поступити по обавезујућем налогу Врховног касационог суда и омогућити испитивање, још увек малолетног сведока оптужбе, а под посебним условима, навео је Мунижаба.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести