Одложено суђење за покушај убиства и бацање бомбе у Новом Саду

У новосадском Вишем суду, јуче, због раније најављене спречености члана кривичног већа, није одржано поновљено суђење Горану Цвијетићу Цвелету (43) из Будисаве, осуђеном преклане првостепеном пресудом на обједињену казну од 18 година затвора за више тешких кривичних дела почињених у Новом Саду.
1
Фото: Горан Цвијетић из Будисаве

Оптуженом се приписује покушај тешког убиства Небојше Тубића Жапца, бацање бомбе под аутомобил тадашњег директора ЈП „Урбанизам” Томислава Бокана и ношење оружја. По наводима оптужнице, он је 9. маја 2012. године око 18.30 сати у Новом Саду, на Грбавици, у Улици Мише Димитријевића испед броја 75 покушао да лиши живота више особа и с удаљености од око 13 метара од баште локала у којој су за столом седели оштећени испалио неколико рафала из „шкорпиона”. Том приликом тешку телесну повреду, опасну по живот – прострелну рану – задобио је Небојша Тубић Жабац.

Цвијетић се такође терети да је јуна 2013. око 10.20 часова у Криловој улици у Новом Саду, на граници Лимана и Грбавице, испред једног кафића, бацио бомбу под службени аутомобил Томислава Бокана, тадашњег директора ЈП „Урбанизам”. Возило је оштећено, а двоје пролазника је повређено.

Подсетимо, окривљени Горан Цвијетић је у предистражном поступку у присуству браниоца изнео своју одбрану, док у истрази није желео ништа да изјави. Порицао је извршење кривичних дела под тачакама 1 и 2 оптужнице. Изјавио је да Небојшу Тубића не познаје и да никакве контакте с њим није имао и да му је познат само из медија, док, наводно, с Томиславом Боканом, чије је возило оштећено бомбом, никада није имао никаве сукобе.

Оптужени Цвијетић је у завршној речи у првостепеном поступку негирао прва два дела и навео да замера себи на немарности што је, док је набављао наоружање за послове обезбеђења, несмотрено додиривао нека оружја, и тако могао оставити своје трагове, али није искључио могућност да му је неко наместо трагове да би прави извршиоци избегли казну за оно што су починили.

Ново припремно рочиште је одржано пред већем којем председава судија Срђан Савић у фебруару ове године, а доказни поступак је отпочео прошлог месеца. Окривљени је у поновљеном изношењу одбране наставио да негира тешка кривична дела. Наредна рочишта су заказана за другу половину јула и септембра, а оптужени је остао у притвору, у којем је око три године.

Занимљиво је да је у новосадском Вишем суду пред истим судијом у току судски процес петорици окривљених којима се оптужницом приписује да су учествовали у отмици Горана Цвијетића, пре три године на Новој Детелинари. Оптужени, у том другом поступку, бране се да нису отели Цвијетића већ да су извели грађанско хапшење јер су убеђења да је он одговоран за смрт девојке једног од петорице окривљених.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести