Одбачена оптужница против Небојше Тубића Жапца

Оптужница против Небојше Тубића Жапца (61) за више кривичних дела на штету сада покојног Спасоја Миличевића (63) из Новог Сада, решењем Вишег суда у Новом Саду је одбачена.
nebojsa tubic zabac, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Наиме, Тубић се теретио за тешке телесне повреде са смртних исходом и угрожавање сигурности, а одлука о одбацивању оптужнице је донета јер је вештачењима која су рађена у јуну, септембру и октобру, утврђено да услед оштећења егзекутивних функција, тренутно није у могућности да адекватно прати ток кривичног поступка и да у њему учествује.

На ово решење, како је за „Дневник” речено у новосадском Вишем суду, странке имају право жалбе Апелационом суду.

Бранилац Небојше Тубића Жапца, адвоката Лука Лабус, напомиње да су током читаве истраге тврдили да је његов клијент неспособан да прати кривични поступак.

Подсећања ради, у истрази су се изводили докази, саслушавани су сведоци и рађена су вештачења, а 10. марта прошле године је одржано и припремно рочиште.

- На припремном рочишту, одржаном почетком марта прошле године, инсистирали смо да се уради додатно вештачење и доставили нови налаз – каже адвокат Лабус и истиче да је на основу свих налаза донето решење да се оптужница одбаци.

Иначе, за годину дана ће се, међутим, проверавати, односно радиће се процена Тубићеве способности да ли може или не да учествује у кривичном поступку.

Подсетимо, истрага против Тубића се водила због сумње да је 7. новембра 2017. године на паркингу у Булевару деспота Стефана 9 у Новом Саду, сада покојном Спасоју Миличевићу, иначе власнику занатске грађевинске радње „Кондор“, нанео тешке повреде са смртном последицом.


Рањен у главу

Небојша Тубић Жабац је 9. маја 2012. године задобио тешке телесне повреде главе када је у њега пуцано из аутоматског оружја. Пуцњава се догодила у новосадском насељу Грбавица, док је седео у башти једног локала.


Миличевићу су, наиме, нанете вишеструке повреде дрвеном летвом. Поломљена су му ребра, нос и повређено уво, а дан касније, несрећни човек је преминуо у Ургентном центру Клиничког центра Војводина, јер му је, како је утврђено обудкцијом, стало срце.

Небојша Тубић је, како смо писали, ухапшен 10. новембра 2017. године, након чега му је, у два наврата, продужаван притвор. Потом, половином марта 2018. године му је дозвољено да се у даљем поступку брани са слободе, али му је била одређена мера забране напуштања стана уз електронски надзор. Он је, међутим, ту меру кршио, те је 18. маја те године био враћен у притвор. После недељу дана проведених иза решетака, 25. маја 2018. године поново је пуштен из притвора јер тужилаштво није било донело јавнотужилачкуи одлуку.

Иначе, док је трајала истрага о овом случају, предмет је у једном тренутку био прослеђен Основном јавном тужилаштву, које је сматрајући да они нису надлежни, тражило од Апелационог суда да покрене поступак за решавање сукоба надлежности. На крају су судски списи, ипак, враћени у ВЈТ.

Д. Николић

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести