Новосадска полиција лане запленила више од 200 кила наркотика

На подручју Полицијске управе Нови Сад прошле године евидентирано је укупно 9.540 кривичних дела, што је седам одсто мање него 2018, док је, истовремено, три процента повећан број расветљених кривичних дела.
narkotici mup
Фото: МУП, ilustracija

И стање јавног реда и мира карактерише девет одсто мање прекршаја у односу на претходну годину.

У области општег криминалитета је забележено мање кривичних дела и већи проценат расветљавања него у 2018. години.

Како наводе у Полицијској управи Нови Сад, због сумње да су извршили поменута  кривична дела, надлежним јавним тужилаштвима пријављено је 5.175 лица. У 1.204 случаја извршиоци су ухваћени на лицу места. Смањен је и удео малолетника у укупном броју лица пријављених као учиниоци дела општег криминалитета. 

У 2019. години на подручју Полицијске управе Нови Сад почињено је мање убистава и тешких убистава. За сада, нерасветљено је једно тешко убиство и једно убиство, из септембра и октобра прошле године. Реч је о убиствима Жељка Булатовића (55) и Драгана Амиyића (55).

Подсетимо, у септембру је хицем из ватреног оружја непозната особа усмртила Булатовића на паркингу испред једне зграде у Улици браће Дроњак на Новом насељу. Као што смо тада писали, убијен је по повратку из оближње продавнице. У торбици коју је носио нађени су лична карта и пасош БиХ, а у yеповима већа свота девиза. Медији су повезивали ту сачекушу с његовим сином Александром, који је у затвору.

Фото: MUP

Непун месец касније, 6. октобра, око девет увече, хицима из ватреног оружја убијен је Драган Амиyић из Новог Сада. Њега је, још увек непознати убица, изрешетао на паркингу код ресторана „Кампус” у Улици војводе Путника 68б у Сремској Каменици. Убиство се догодило у тренутку кад је Амиyић излазио из ресторана с пријатељем. На њега је убица испалио више хитаца, после чега је побегао.

У 2019. години број кривичних дела тешке телесне повреде је отприлике на истом нивоу као и 2018, док је смањен број кривичних дела лаке телесне повреде, уз веома добар проценат расветљавања тих кривичних дела од  70 одсто, односно 85 одсто.

Највеће смањење забележено је у групи кривичних дела против имовине, а посебно када су у питању имовински деликти с елементима насиља, којих је 27,4 процента мање, пре свега због мањег броја евидентираних разбојништава, кажу у Полицијској управи Нови Сад за „Дневник”, и додају да је у години за нама регистрован и мањи број разбојништава, с већим процентом расветљавања од 68,5 одсто.

Током 2019. године евидентирано је шест кривичних дела разбојничке крађе, што је готово упола мање него претходне године, и сва су расветљена. Било је и девет изнуда, што је значајно мање, а од укупног броја изнуда, евидентираних по непознатом извршиоцу, расветљено је 80 одсто.

Најчешћи имовински деликти су крађе и тешке крађе, али је њихов број, такође, мањи 11 одсто него 2018. године.

Када је реч о сузбијању нелегалне трговине наркотицима, треба рећи да је у 2019. години на подручју Полицијске управе у Новом Саду заплењено је 203.593,83 грама наркотика.

Прошле године су откривене и две криминалне групе и шест лабораторија за производњу марихуане, а пресечено је седам међународних кријумчарских канала (АП Косово и Метохија – централна Србија – ЕУ).

У оквиру активности на проналажењу и одузимању оружја у нелегалном поседу, Полицијска управа у Новом Саду је током  2019. године одузела 129 комада нелегалног оружја и више од 3.000 комада различите муниције.

Полиција је претресом стана у Новом Саду који користи, како су медији пренели, певачица Радојка Кецман, пронашла две аутоматске пушке, а претресом стана у Бајмоку који користи С. Ж., пронађено је 11 аутоматских пушака, 11 гасних пиштоља преправљених у ватрено оружје с десет пригушивача и већу количину муниције различитог калибра.

У области сузбијања привредног криминалитета заплењено је око седам тона алкохолног пића, четири тоне нафтних деривата и 1,7 тона нелегалног дувана. Укупна вредност одузете акцизне робе процењује се на  6.588.600 динара.

Број откривених прекршаја јавног реда и мира смањен је девет одсто, односно током 2019. године регистровано је 2.224 прекршаја, а претходне године 2.439.

Највећи број прекршаја евидентиран је у граду Новом Саду – више него у свих 11 општина Јужнобачког округа заједно.

У 2019. години, полиција је извршила близу 9.000 обезбеђења (8.924).

По основу расписаних потрага, пронађена су 1.424 лица и 64 возила.

Д. Николић

 

 

 

 

Заплењена дрога

 

 

 

Убица Драгана Амиyића још непознат

 

 

 

 

За годину 97.669 саобраћајки

У области безбедности саобраћаја на путевима, у 2019. години  евидентирано је више саобраћајних незгода и два погинула лица више у односу на 2018.

Лане је на подручју ПУ Нови Сад било 97.669 саобраћајних прекршаја, што је осам одсто више него у претходној години. Такође, поднето је више кривичних пријава за кривична дела против безбедности јавног саобраћаја. Из саобраћаја је искључено 6.326 возача, од којих 4.463 због вожње под утицајем алкохола, наводе у ПУ Нови Сад.

Током прошле године у Јужнобачком округу реализовано је 55 акција појачане контроле саобраћаја.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести