НОВОСАЂАНИ ОПРЕЗ Пијачне гужве и гуркања воле само џепароши

Због учесталих пријава Новосађана, оперативци полицијских испостава последњи месец и по спроводе посебну акцију откривања џепароша.
ф
Фото: Dnevnik.rs

По правилу, џепароши највише краду у градским и приградским аутобусима, на аутобуским стајалиштима, пијацама и у великим тржним центрима. Најчешће су у питању трочлане групе, старости од млађих малолетника па све до старијих људи, пензионерске доби...

Прошле недеље на Најлон пијаци ухаппшен је мушкарац стар око 50 годин, уредно обучен, с наочарима за вид и цегером у руци. Он је у више наврата обилазио део пијаце где се продају животиње и вребао старије особе, потенцијалне „жртве”. Због доказа, оперативци су га пустили да „одради” крађу једног декице и потом га ухапсили. Након хапшења, утврђено је да је том приликом украо око 4.000 динара и да је истог дана починио још две џепне крађе на Најлону. Одређен му је притвор до месец дана.

Већина џепароша је заблежена у полицијским досијеима и добро занана припадницима полицијске испоставе на Клиси.

На Најлон пијаци викендом се окупи на десетине хиљада купаца, што лопови, махом, користе. Грађани често своје новчанике држе на лако доступним местима, што крадљивцима олакшава посао.

– Џепароши вребају потенцијалне „жртве” док су поспане или уморне, у градским аутобусима и на местима где су гужве. Углавном су то локали брзе хране, простори где се одржавају изложбе паса, као и где има гуркања – каже за „Дневник” командирка полицијске испоставе на Клиси Марина Црнчевић, и додаје да је понекад проблем што жртве џепарења не могу да препознају крадљивца иако га је полиција привела, што успорава сакупљања доказа.

Фото: Dnevnik.rs

Она каже да се обично из „буђелара” узима новац, а документација одбацује у контејнере. Наша саговорница објашњава да су џепароши старости од 18 до 60 година, а неретко је реч о више генерација исте фамилије, који се таквим крађама баве у виду заната. Због таквих крађа  људи долазе с Космета, из Београда, Суботице као и других градова, а заједничко за све њих је да су сви повратници у извршењу баш тих кривичних дела.

Марина Црнчевић напомиње да је, осим дежурстава полиције, Најлон пијаца покривена кавлитеним видео-надзором, и упозорава на то да се дешавају случајеви провале у возила око пијаце. Углавном „страдају” она паркирана по околним шумицама.

– Ако крадљивци у колима виде тобицу или нешто примамљиво, они проваљује у нади да ће доћи до већег плена па не би требало остављати ствари као мамац на седиштима јер се обијањем често направи већа штета него што је вредност плена узетог из аутомобила – појашњава Марина Црнчевић.

На поменутој пијаци полиција је ангажована и на спречавању продаје украдених ствари, од делова бицикала па до много скупљих предмета, „шибицарења”, скитничења и просјачења, што је допринело смањењу тих дела. Пошто су на тим просторима уобичајена легитимисања, није реткост да патрола затекне особу која се тражи по потерници.

Иначе, полицијска испостава Клиса постоји од 2006. године и највећа је станица на подручју ПУ Нови Сад. Обухвата: Каћ, Будисаву, Ковиљ, Пејићеве салаше, Немановце, Ченеј, Клису, Слану бару, Видовданско насеље, Салајку, Подбару, Дунав и Шангај.

М. Вујачић

EUR/RSD 118.0660
Најновије вести