Никодиновић: Тужилаштво тражило одлагање суђења за Ћурувију

БЕОГРАД: Тужилаштво за организовани криминал затражило је одлагање завршнице суђења у процесу против четврице оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије, која је била заказана за четвртак пред Специјалним судом, тврди бранилац двојице оптужених у овом процесу адвокат Зора Добричанин Никодиновић, на основу увида у списе предмета. 
specijalni sud, tanjug arhiva
Фото: Танјуг, архива

У списима наиме, каже Добричанин, је допис тужиоца за организовани криминал од 27. новембра, којим се од суда тражи одлагање суђења заказаног за 6. децембар, на којем је требало да почне изношење завршних речи, најпре тужилаштва. 

Разлог за одлагање је спреченост поступајућег заменика тужиоца у том случају да присуствује суђењу, односно његово одсуство.

Због тога ће, ако суд у четвртак усвоји захтев тужиоца, суђење бити одложено за 25. децембар, термин који је раније утврђен.

"Изгледа да тужилаштво није спремно за завршне речи у овом случају и да због тога развлачи поступак који је на самом крају. А за то време, поједини чланови Комисије за испитивање убистава новинара врше преко медија недопуштен притисак на судско веће које води овај поступак. Ту дефинитивно нешто ту није у реду", рекла је Добричанин Никодиновић Танјугу. 

На претходном суђењу, 26. новембра, изнети су нови доказни предлози о којима суд треба да одлучи, а судија је тада поручила тужилаштву и одбрани да се спреме за почетак завршних речи.

За убиство Ћурувије оптужени су некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, тадашњи шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић и припадник тога центра Ратко Ромић, као и Мирослав Курак коме се због бекства суди у одсуству. 

Марковић у затвору служи казну од 40 година затвора, а Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Радоњић и Ромић су од јула 2017. у кућном притвору уз електронски надзор, након што су претходне три и по године провели у притвору Окружног затвора у Београду.

Радоњић и Марковић се терете за подстекавање на тешко убиство, а Ромић и Курак за тешко убиство у саизвршилаштву.

Према оптужници, Ћурувију је 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Убијен је у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

EUR/RSD 117.7191
Најновије вести