Настављен главни претрес Горану Цвијетићу за пуцњаве и бомбашки напад

У новосадском Вишем суду јуче је настављено суђење Горану Цвијетићу Цвелету (42) из Будисаве окривљеном за више тешких кривичних дела, међу којима су покушај тешког убиства, бацање бомбе под аутомобил и ношење оружја у неколико наврата.
zabac
Фото: Рањавање Небојше Тубића, фото: Архива Дневника

Вишесатно испитивање судског вештака за ДНК трагове на чурама и стручног саветника одбране је пред већем којим председава судија Срђан Савић одложило испитивање вештака балистичара, а следеће рочиште је заказано за 17. новембар.       

Судски вешатак др Душан Кецкаревић, стручњак за форензичку генетику, односно ДНК анализу, рекао је јуче да су трагови на чаурама захтевни и кад има мало материјала срећа је да се нешто извуче и са десетак чаура.

- Наћи нешто употребљиво на површини је срећа, због мале површине и неких реметилачких фактора на анализу, што, на пример није случај с обрадом узорака крви или пљувачке -  казао је Кецкаревић.

По његовим речима, у конкретном случају, на неким чаурама, бар на три, нађени су трагови окриљеног, али је било и мешаних трагова. Вештак је додао да се  не могу утврдити редослед наношења таквих трагова.  

На овакве налазе, окривљени је револтирано изнео  примедбу на записник да се по његовом мишљењу  ради о произвољним закључцима вештака,  без потпуног увида у поступање с мецима који су вештачени. Он није навео да ли је дошло до контакта с мецима пре пуњења, те се све заснива на нивоу претпоставке, а донет је закључак, оценио је између осталог Цвијетић.        

Подсетимо, окривљени је и  пред претходним великим већем остао при ставу да су га у прве две тачке оптужнице заменили с неким, док је већ раније фактички произнао поседовање једног пиштоља. Он је јуче додао да није јасно шта би му мотив за дела која му се стављају на терет и инсинуирао да је повређени у рафалној пуцњави за коју се он терети, погођен можда из рикошета.        

Према наводима оптужнице окривљени је 9. маја 2012. године око 18.30 сати у Новом Саду, на Грбавици,  у Улици Мише Димитријевића  испед броја 75, покушао да лиши живота више лица, и са удаљености  од око 13 метара од баште локала у којој зу за столом седели оштћени: Небојша Тубић, Дарко Ћоровић, Мирко Калкан, Александар Гајић и Бојан Матијевић. За суседним столом  и оштећени Томо Владисављевић.

Оптужени се трати да је из аутоматског пиштоља „шкорпиона“,који је неовлашћено носио с муницијом, а чије набављање није дозвољено испалио укупно 12 хитаца у виду једног краћег и једног дужег рафала у правцу оштећених услед чега је погодио Небојшу Тубића Жапца у пределу главе у нанео му тешку телесну повреду опасну по живот у виду протрелне ране главе, док су остали оштећени у моменту кад су чули пуцњеве легли на под баште и ли отпузали у локал.

У другом случају је, наводно,  27. јуна 2013. године око 10,20 часова у Новом саду  у Криловој улици 1 испред кафића пришао паркираном ситроену ц 5 у власништву ЈП “Урбанизам” испод задњег дела возила бацио ручну  бомбу М52  коју је претходно активирао  а коју је неовлашћено носио  набављање држање и ношење није граађанима дозвољено возило је оштећено  а двоје пролазника је повређено.

Код Цвијетића су 22. маја 2017 затечени у аутомобилу  пиштољ „збројевка“ калибра 7,65 и седам одговарајућих метака, па је на оптужни акт додато још једно дело у вези  недозвољеним држањем и ношењем оружја.

Окривљен Горан Цвијетић је у предистражном поступку у присуству браниоца изнео своју одбрану, док у истрази није желео ништа да изјави. Порицао је извршење кривичних дела. Изјавио је да Небојшу Тубића не познаје и да никакве контакте с њим није имао и да му је познат само из медија, док с Томиславом Боканом  некадашњим директором ЈКП „Урбанизам“  чије је возило оштећено бомбом никада није имао никаве сукобе.  Док у животу није био у контакту с ручним бомбама.

Фактички је признао кривично дело за пиштољ рекавши да га је набавио док је радио као радник обезбежења.  

Подсетимо у Вишем суду у предмету Горан Цвијетић се појављује у другом процесу као оштећени, јер је по оптужном акту  био жртва отмице.

М. Вујачић

Roki
18.09.2020 • 12:54
DB,Ozna,udba...
EUR/RSD 117.5795
Најновије вести