Након става тужиоца-Кораћ неће никад одговарати за исто дело

БЕОГРАД: Филип Кораћ, против кога је Тужилаштво наредбом обуставлло истрагу због кривичног дела подстекавање на тешко убиство, јер је закључило да нема доказа, више никад неће одговарати за то кривично дело.
vise avno tuzilastvo, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Могао би да буде гоњен за неко друго кривично дело, уколико тужилаштво прикупи довољно доказа, али за ово не, јер у овом случају важи начело "не бис ин идем".

Професор кривичног права Милан Шкулић каже да је у нашем Уставу и Законику о кривичном поступку (ЗКП) начело "не бис ин идем" формулисано на проширен начин: "не може се поново гонити лице које је за исто кривично дело правноснажно - осуђено или ослобођено, или је против њега оптужница одбијена или против њега поступак обустављен".

Шкулић за Танјуг каже да је правило "не бис ин идем" раније подразумевало да се поступак не може поново водити ако је донета пресуда или решење суда о обустави поступка за исто кривично дело, јер се тада поступак могао обуставити једино одлуком суда.

Међутим након измена ЗКП-а из 2010. године и увођења тужилашчке истраге и пракса је заузела другачији став - сада је могућа обустава истраге одлуком тужиоца - наредбом иако он сматра да то није логично.

Наиме, Врховни касациони суд, наводи Шкулић, недавно је усвојио један захтев за заштиту законитости и у својој одлуци констатовао да и наредба о обустави истраге коју је донео јавни тужилац делује у складу са начелом "ne bis in idem", па се не може поново водити поступак за исто кривично дело.

Професор је напоменуо да је у већини европских кривичних поступака, где истрагу води јавни тужилац, омогућено да се истрага поново води када се прикупе нови докази.

"У већини тих система тужилац не доноси формалне одлуке, већ просто води истрагу, што омогућава да се она увек може наставити иако је претходно већ вођена.

Такође, у већини европских земаља, начело не бис ин идем је уже формулисано него код нас и односи се искључиво на мериторне правоснажне пресуде - а то су правоснажно ослобађајућа или осуђујуће.

Тужилаштво је након годину дана од покретања истраге, наредбом од 11. јануара обуставило истрагу против Кораћа са образложењем да нема доказа да је он извршио кривично дело подстрекавање на тешко убиство.

Након обуставе истраге Виши суд је по службеној дужности повукао црвену потерницу која је била расписана за Кораћем, јер је био у бекству.

Ова одлука тужилаштва је изавлала велику буру у јавности, а у више наврата ју је коментарисао и председник Србије Александар Вучић, изаражавајући забринутост што је Кораћ, за којег тврди да је један од највећих нарко дилера на овим просторима, поново слободан човек.

Кораћ је, како се верује, главни човек Луке Бојовића - који служи казну у шпанском затвору.

Повезиван је у медијима са разним убиствима, дрогом, “шкаљарским кланом” и другим кривичним делима, али никада није био оптужен.

Славиша
17.01.2020 • 18:34
Ма ово је НЕДОПУСТИВО,ако министарство правде одмах не смени тужиоца који је ово учинио,министарка мора поднети оставку,а Скупштина Србије да по Лех специјалису поништи ову одлуку тужиоца.Господо драга,ово је све осим назависног судства,држава мора под хитно да стане на пут очигледно прљавим играма и работама,како у тужилаштву тако и у судству.
EUR/RSD 117.5559
Најновије вести