Након 12 година ослобођени за злоупотребу картица због застаре

Након што је главни претрес у Вишем Суду у Новом Саду почео изнова због промене поступајућег судије – председника већа у поступку према Милану Пајчину (53) из Обровца и Миловану Ђурану (73) из Товаришева, којима је оптужница измењена на дело пореске утаје, поступајућа судији је, с обзиром на то да се окривљени терете за дело почињено пре 12 година и на запрећену казну, констатовала да је апсолутна застарелост кривичног гоњења наступила још 2018. године.
1

– Окривљеном Милану Пајчину, који је доведен на суђење из Окружног затвора, укинут је притвор – саопштила је јуче за „Дневник” портпаролка Вишег суда Јелена Остојин.         

Ново суђење је почело прекјуче, читањем оптужнице Основног јавног тужилаштва у Бачкој Паланци, која је прихваћена од новосадског Вишег јавног тужилаштва претпрошле године. На оптужницу су се изјаснили оптужени, као и заменик ВЈТ-а у Новом Саду и браниоци окривљених.

Након тога је пред судијом Наташом Војновић почео доказни поступак изношењем одбране окривљених, који су изјавили да остају код одбране коју су изнели током поступка, а затим је заменик ВЈТ-а у Новом Саду изјавио да, по свим утврђеним чињеницама у том поступку, а посебно уважавајући налаз и мишљење вештака економско-финансијске струке, те податке до којих је ВЈТ дошао након извршеног увида у предмет Основног суда у Сомбору, учињена измена оптужнице ОЈТ-а у Бачкој Паланци, и то „како у односу на чињенични опис радњи извршења кривичног дела, тако и у односу на правну квалификацију кривичног дела за које се терете обојица окривљених”. 

Подсетимо, окривљени су се теретили за кривично дело фалсификовања и злопупотребе платних картица, почињено пре пре више од деценије, када је саслушано десетак сведока.

Тим случајем се бавио Основни суд у Бачкој Паланци, али је због реорганизације надлежности, припремно рочиште одржано тек пре две и по године у новосадском Вишем суду пред већем којем је председавао други судија.

Двојица окривљених су се бранила са слободе, а трећеоптужени у том предмету је у међувремену преминуо.

По наводима почетне оптужнице, од 6. до 12. маја 2008. године окривљени су, свесни свог дела, хтели његово извршење, неовлашћено употребили туђу „корпоративну” картицу (АД Индустрија млека и млечних производа „Имлек” из Београда), издату од „Лукоил–Беопетрола”.  Трећеокривљени је, по наводима оптужног акта, од непознате особе набавио спорну картицу те је потом заједно и по претходном договору с двојицом оптужених, на бензинским станицма „Лукоил” у Бачу, Бачком Петровцу, Бачком Брестовцу, Гложану и Руском Крстуру, неовлашћено употребио платну картицу провлачењем кроз одговарајуће уређаје, терминале за идентификацију.

Трећеокривљени је, наводно, узимао себи 50 динара по литри горива, а окривљени Милан Пајчин и Милован Ђуран износ од 15 динара по литри који су међусобно поделили, те тако оштетили АД Имлекза преко 3.100.000 динара, писало је у првом оптужном акту

Они су, по тој оптужници, преузели 36.430 литара горива ознаке Д-2, које су продали појединцима по 35 динара литар, а добијени новац су делили.

Трећеокривљени је, наводно, узимао себи 50 динара по литру горива, а окривљени Милан Пајчин и Милован Ђуран 15 динара по литру, што су међусобно поделили, те тако оштетили АД „Имлек” за више од 3.100.000 динара, писало је у првом оптужном акту.   

Већина сведока – радника с бензинских пумпи, возача и купаца – који су су својевремено саслушани, није могла да се присети детаља из поменутог периода, али су неки купци изјавили да су куповали гориво пет до десет одсто јефтиније од тржишне цене и махом остали при изјавама које су раније дали у поступку.     

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести