На поновљеном суђењу Мишковић каже да не разуме измењену оптужницу

– Цео овај процес је наопак – казао је бизнисмен Мирослав Мишковић јуче пред Специјалним судом у Београду приликом изјашњења о прецизирној оптужници у поновљеном поступку којим су обухваћен његов син Марко Мишковић, власник фирме „Мера инвестмент”, Мило Ђурашковић, власник „Нибенс групе” и још седморо окривљених. 
Miroslav Mišković dolazi na sudjenje  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

У завршници суђења које се понавља после укинуте првостепене осуђујуће пресуде, одбрана је одбацила и наводе измењене оптужнице, Мишковићи, Ђурашковић и још двоје окривљених у вези с делом пореске утаје у случају „путарске фирме”, а Ђурашковић и за злоупотребе у случају „ФАМ” којим је обухваћено и петоро радника његовог пословног система.     

Власник „Делта холдинга” Мирослав Мишковић, оптужен да је саветима помогао свом сину Марку да избегне плаћање пореза, рекао је да „измењену оптужницу не разуме ни текстуално ни суштински”. Мишковић је казао да је након пет и по година процеса, у оптужницу додата реченица која се, како је навео, налази у укинутој првостепеној пресуди „за коју је апелација казала да не може да буде ту зато што није у оптужењу”.   

– Тужилаштво жели на све могуће начине да поново убаци тумачење Скупштине Србије у вези с порезом, и даље хоће да врати нешто што је одбачено. Мора то да уради јер нема других доказа. Овде је измишљено да се Мишковић бави порезом – казао је Мирослав Мишковић.

Осим тога што се, како тврди, лично никада није бавио порезима, и што нема ништа скривено, Мишковић је истакао да „истовремено многе институције и појединци кажу да нема пореза” у ситуацији каква је била у случају фирме „Мера”.   

Мишковић је, такође, казао да је положио јемство од 12 милиона евра да би му била омогућена одбрана са слбоде након седам месеци притвора, а да је и даље у блокади и његова имовина од 45 милиона евра, те напоменуо да је ових дана у суседној Хрватској бизнисмен Тодорић, кога тамо сумњиче за  „вишемилионске штете, пуштен из притвора после три дана с кауцијом од милион евра”.

Оптужбе у случају „путарске фирме” одбацили су и Марко Мишковић, као и Живојин Петровић и Јадранка Бардић, којима се приписује да су му „помогли у утаји пореза”.

Осим Мила Ђурашковића, прецизирану оптужницу у случају „ФАМ” негирали су и радници у његовом пословном систему Дејан Јефтић, Ристо Ристић, Боро Јелић, Љиљана Костић и Бранислав Јовановић.

Окривљени Ристић је казао, између осталог, да је ФАМ, док је он био директор, „вратио све кредите које је узео и зајмове које је дао”, а да се у прецизираној оптужници наводи да су узимани кредити за којима ФАМ није имао потребе и да је ФАМ давао позајмице фирмама у саставу „Нибенс групе” да се не врате.

Због измењене оптужнице, одбрана је изнела више доказних предлога о којима суд треба да одлучи.

Адвокат одбране Југослав Тинтор каже да је у случају „ФАМ” „значајно измењен објективни идентитет оптужења: између осталог, измењене су одређене радње и начин извршења”. Тинитор истиче да су адвокати тражили и да се изјасне о прецизираној оптужници, али да им то није омогућено, а негодовао је и због најаве ограничења времена за завршну реч.

Оптужница терети Марка  Мишковића за утају пореза на повећање капитала фирме „Мера инвест” куповином 225.736 акција ПЗП-а „Ниш” 2006. године. Оптужба тврди да је прикрио чињенице на основу којих проистиче пореска обавеза при даљој продаји његових акција „Нибенс корпорацији”.  

У случају „путарске фирме”, власнику „Нибенс корпорације” Милу Ђуршаковићу приписују утају пореза, а по оптужби је проблематичан износ од 152 милиона динара, за колико је, како се тврди, увећао вредност „Нибенс групе” куповином 157.000 акција ПЗП-а „Ниш”.

Осим тога, Ђурашковић је оптужен и за „спорне” послове Фабрике мазива Крушавац – ФАМ, у којој је током приватизације купио већински удео, а ту га терете за кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица.

У оптужници за ФАМ се наводи да су „од 2007. до 2010. године, у циљу прибављања користи Ђурашковићу исплатом новца по основу зарада из 'Нибенс групе' и добити из предузећа 'Шер корпорација', користили привредне и пословне структуре ФАМ-а”. По наводима Тужилаштва, предузеће ФАМ је у различитим аранжманима с осталим предузећима у директном или индиректном власништву Ђурашковића претрпело значајну  финансијску штету.   

Апелациони суд у Београду је потврдио ослобађајући део првостепене пресуде, а укинуо ју је у осуђујућем делу и наложио понављање поступка.

Првом пресудом у случају „путарске фирме” Мишковићи и још шесторо окривљених су сада правоснажно ослобођени оптужби за кривично дело злоупотребе положаја одоговорног лица јер, по налажењу суда, нису потврђене доказима.

Ј. Јаковљевић

EUR/RSD 117.7389
Најновије вести