На поновљеном суђењу Горану Цвијетићу није доказано да је пуцао у Небојшу Тубића Жапца

Горан Цвијетић (45) из Будисаве ослобођен је оптужбе да је 9. маја 2012. године у Новом Саду покушао да убије Небојшу Тубића Жапца (57) у башти пицерије „Александар“, док је седео са познаницима.
zabac
Фото: Рањавање Небојше Тубића, фото: Дневник

Судија Срђан Савић, образлажући једногласну одлуку судског већа, рекао је да је оваква одлука донета јер није доказано да је Цвијетић починио дело за које је оптужен.

У доказном поступку, није нађен нити један доказ са места испаљивања хитаца, осим чињенице да су на три од 12 метака пронађени мешани Цвијетићеви ДНК трагови.

У поновљеном поступку изведени су докази који су на претходном суђењу били одбијени и испитани су сведоци, а један од њих је изричито тврдио да је тог дана, али и читаве те недеље, Цвијетић изводио грађевинске радове на својој кући у Будисави до касно у ноћ. Већина сведока је нападача описала другачије, а једна сведокиња је испричала да је да је са прозора видела мушкарца светле пути, док се са снимака није могло утврдити ко је био нападач.

Према речима судије Срђана Савића, поставља се питање ако је Цвијетић испаљивао хице, зашто његових трагова нема на осталим чаурама. Судија је навео и податак да је особа која је пуцала, већину хитаца, по налазу балистачара, испалила са метар, метар и по у односу на позицију где су се налазили Тубић и његови познаници. Такође, поставља се питање, ако је имао намеру да убије више особа, шта га је спречило јер испред себе није имао препреку, а погоци су груписани изнад њихових глава.

Бранилац Горана Цвијетића, адвокат мр Дејан Кљајић, после изрицања ослобађајуће пресуде је изјавио да је суд на правилан начин оценио изведене доказе, уврдио потпуно и тачно чињенично стање и на исто применио материјално право.

- Ово је једина исправна и могућа одлука заснована на закону јер ни један доказ није упућивао на то да је оптужени починио кривично дело – рекао је Цвијетићев бранилац.

Подсетимо, Горан Цвијетић је првобитно због покушаја тешког убиства Жапца 2018. године био осуђен на 15 година затвора, али је Апелациони суд ту пресуду укинуо и наложио понављање поступка.

Као што смо већ писали, Цвијетић је ухапшен 23. маја 2017. године због сумње да је 9. маја 2012. године, у Улици Мише Димитријевића, покушао да убије Жапца, који је са познаницима седео у башти пицерије „Александар“. Наводно је тада испалио 12 метака из „шкорпиона“, од којих је један погодио Тубића у главу и тешко ранио.      

Н. С. Х.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести