Миливоју Вребалову због случаја „Хетерленди” година кућног затвора

Апелациони суд у Новом Саду потврдио је првостепену пресуду Вишег суда у Зрењанину којом је бивши председник општине Нови Бечеј Миливој Вребалов осуђен на годину кућног затвора, уз примену електронског надзора, сазнаје „Дневник”.
1
Фото: Миливој Вребалов

Вребалову је изречена и мера безбедности – забрана обављања позива, делатности и дужности у трајању од три године.

У том поступку, у којем се Вребалову судило због злоупотребе службеног положаја, пресуде су изречене и Игору Реби, Зорану Јанковићу и Стојану Суботићу, сва тројица из Новог Сада. Реба је одговарао због кривичних дела злоупотребе положаја одговорног лица и фалсификовања службене исправе, Јанковић због злоупотребе положаја одговорног лица у подстрекавању, а Суботић због злоупотребе положаја одговорног лица.

Решавајући по жалбама Вишег јавног тужилаштва у Зрењанину и бранилаца окривљених, Апелациони суд у Новом Саду је делимично усвојио жалбу Тужилаштва, а жалбе адвоката окривљених је одбио.

Окривљенима се судило по оптужници Вишег јавног тужилаштва у Зрењанину због сумње да су починили наведена кривична дела и злоупотребом прибавили имовинску корист извођачу радова, предузећу „Гарди” из Новог Сада, приликом адаптације дворца Хетерленди у Бочару, и то у износу од 64.957.248 динара, те да су у том износу причинили штету Фонду за капитална улагања Аутономне Покрајине Војводине.

Фото: Дворац Хетерленди у Бочару

Бивши потпредседник Скупштине Војводине и члан Председништва Демократске странке Миливој Вребалов ухапшен је почетком 2015. године и неко време је провео у притвору. Он се теретио за малверзације приликом извођења радова на објекту дворца Хетерленди у Бочару, у општини Нови Бечеј, у време док је био председник те локалне самоуправе.

Како је у време хапшења саопштила зрењанинска полиција, на терет му се стављало да је фирми „Гарди” из Новог Сада, којој је поверена реконструкција објекта намењеног деци са сметњама у развоју, омогућио да прибави противправну имовинску корист у вишемилионском износу. Толики износ је исплаћен приликом адаптације дворца, а радови, које је финансирао Фонд за капитална улагања Војводине, ни до данас нису извршени.


Двојици повећане казне

Осим Вребалову, Апелациони суд је потврдио првостепену пресуду и Игору Реби којом је осуђен на јединствену казну затвора од три године и којом му је изречена мера безбедности – забрана вршења позива, делатности и дужности у трајању од три године. Такође, од њега је одузета имовинска корист прибављена кривичним делом у износу од 64.957.248 динара.

Првостепена пресуда против Зорана Јанковића је преиначена у погледу кривичне санкције. Он је другостепеном пресудом осуђен на кућни затвор у трајању од осам месеци, што је два месеца више у односу на пресуду Вишег суда у Зрењанину.

Преиначена је и пресуда Стојану Суботићу, који је првобитно осуђен на шест месеци кућног затвора. После нове пресуде, он ће у кућном затвору провести десет месеци.


У кривичној пријави је наведено да Вребалов, знајући да предузеће „Гарди” није обавило радове у уговореном року, није предузео мере у циљу раскида уговора, активирања средстава обезбеђења плаћања и није наплатио уговорну казну у пуном износу и банкарске гаранције, па су менице у тренутку њиховог прихватања као средства обезбеђења плаћања биле ненаплативе.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести