Михајловић: Сваки живот важан, зато градимо ауто-путеве

БЕОГРАД:  Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас, поводом Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода, да је сваки нови пут који се изгради и све што Србија ради у области инфраструктуре важно због веће безбедности у саобраћају.
mihajlovic, tanjug sradovanovic
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

"Дан сећања на жртве саобраћајних незгода подсећа нас да саобраћајне незгоде нису само вест и статистика, већ нешто што неповратно мења животе појединаца и породица, посебно оних који су изгубили своје најмилије у саобраћајним незгодама", навела је Михајловићева у саопштењу.

Она истиче да је држава ту да уради свој део посла, да гради инфраструктуру, да направи систем и правила, али да то не умањује одговорност сваког од нас у саобраћају, посебно одраслих који нису одговорни само за себе, већ и за своју децу, породицу, пријатеље, као и за све друге учеснике у саобраћају.

"Ако желимо да заиста будемо солидарни са жртвама саобраћајних незгода и свима који су изгубили у саобраћају неког свог, треба да пођемо од себе и да не дозволимо да због тренутка пажње, пребрзе вожње или непоштовања било ког правила, нечији живот буде угрожен", каже Михајловићева.

Она је нагласила да је у Србији за претходних неколико година изграђено више од 200 километара нових ауто-путева, што директно доприноси да се сачувају животи јер се саобраћај преусмерава са старих мање безбедних саобраћајница.

Како наводи, статистика о броју саобраћајних незгода у 2018. показује да мере које се предузимају у свим деловима саобраћајног система, од рада на едукацији, до бољег надзора и санкционисања ризичног понашања, дају резултате у повећаној безбедности у саобраћају.

"Милијарде евра које улажемо у изградњу и обнову путева су улагање у развој, али и инвестиција које чува животе свих који се возе нашим путевима. Пођеднако важна је и обнова наших пруга, јер је железница један од најбезбеднијих видова саобраћаја, али грађани нису могли довољно да је користе јер се у железницу до пре четири године није улагало", истакла је Михајловићева.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести