Малчанском берберину суђење без јавности

У Вишем суду у Нишу јуче је, без присуства јавности, почело суђење Нинославу Јовановићу, познатијем као Малчцански берберин, који је крајем прошле године отео и злостављао 12-годишњу девојчицу М. К. из села Суво До.
malcanski
Фото: Танјуг (Димитрије Николић)

Суд је одлучио да искључи јавност са суђења ради заштите интереса малолетне девојцице, због чега ни тужилаштво није могло да саопшти правну квалификацију кривичног дела за које се Јовановић терети, потврђено је Танјугу у нишком суду.

То значи да нико осим оптуженог, његовог адвоката, тужиоца, и родитеља девојчице не може да присуствује овом суђењу, а посебно новинари.

Јовановић је у суд приведен из притвора у којем се налази од хапшења у јануару ове године.

На припремном рочишту, које је по самом закону затворено за јавност, Јовановић се изјаснио на наводе оптужбе и у мањем делу их оспорио.

Родитељи девојчице су се придружили кривичном гоњењу Јовановића.

Крајем марта Више јавно тужилаштво у Нишу подигло је оптужницу против Нинослава Јовановића, али због заштите интереса малолетне оштећене у овом случају, није могло да саопшти правну кваливфкацију кривичног дела за које се терети.

Истрага је против Јовановића спроведена због кривичних дела отмица и силовање детета.


Девојчицина мајка: Све нам је теже

Према речима мајке девојчице, они су били веома кратко у судници, само као сведоци.

- Нисмо били присутни када је читана оптужница. Ушли смо на кратко да бисмо дали свој исказ, објаснили смо околности под којима је наша ћерка нестала, док се други део нашег исказа односио на трауме које дете и дан данас трпи због ужаса кроз које је прошло - казала је мајка Александра.

Коментаришући то што за разлику од припремног рочишта када су она и њен супруг Роберт након изласка из суднице разговарали с новинарима, Александра је казала да за то више нису у стању.

- Немамо судску забрану, али верујте, све нам је теже, како суђење одмиче да говоримо о том догађају. Зато смо одлучили да изађемо на споредни излаз - рекла је Александра.

Она је поновила да Нинослав Јовановић ни јуче није покушао да им се обрати , да објасни своје поступке, нити да им се извини.


За ова кривична дела запрећена је казна затвора од најмање 10 година или казна доживотног затвора.

Јовановић је ухапшен 5. јануара, на гробљу у родном селу Малча, након 17 дана полицијске потраге за њим. Он је, како се сумња, 20. децембра, у селу Суви До пресрео девојчицу на путу до школе и отео је. Она је у међувремену пронађена, након 10 дана потраге у селу Јасеновик у једној викендици.

Јовановић је иначе пуштен је из притвора у марту прошле године, када му је изречена првостепена пресуда којом га је Виши суд у Београду осудио на пет месеци затвора због полног узнемиравања малолетнице путем Фејсбука.

Јовановић је након изрицања поменуте пресуде 18. марта пуштен на слободу, пошто му је притвор урачунат у затворску казну, а у притвору је провео више од пет месеци. Пре тога је у два наврата био осуђиван за силовање на 10 и 12 и по година затвора, које је издржао.

Иначе, М. К. коју је 10 дана држао заточену након отмице, пронађена је 29. децембра у селу Јасеновик у великој полицијској потрази. Девојчица је била ошишана са модрицама по телу и смештена у Клинички центар у Нишу ради опоравка.

С. Х. Д.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести