Мајка признала да је заспала поред упаљене свеће

Мајка и син, М. Ј. и С. Ј., осумњичени да су у петак у раним јутарњим сатима проузроковали пожар који се проширио на читаву зграду у насељу Економија 1 у Бачу, саслушани су јуче у Основном јавном тужичаштву у Бачкој Паланци.
Posle požara u naselju Ekonomija 1 u Baču foto: K. Ivković Ivandekić
Фото: После пожара у насељу Економија 1 у Бачу фото: К. Ивковић Ивандекић

Према незваничним сазнањима до који је дошао “Дневник”,  М. Ј. је  признала да је те вечери легла и заспала поред упаљене свеће, која је највероватније пала и изазвала пожар, који се проширио и на околне станове.

С обзиром да се ради о пожару који није изазван намерно и да је М. Ј. признала да је заспала поред упаљене свеће, тужилаштво није предложило да се мајци и сину одреди притвор, тако да ће се у даљем поступку бранити са слободе, сазнаје “Дневник” незванично.  

Подсетимо, у пожару који је избио у петак пред зору у стамбеној згради Економија 1, изгорело је 20 станова, а из зграде у пламену евакуисано је 16 одраслих и 11 деце. На сву срећу, повређених и жртава није било, али је причињена велика материјална штета. У гашењу ватрене стихије учествовале су ватрогасне екипе из Бача, Бачке Паланке, Новог Сада и Бачког Петровца.

С обзиром да се ради о пожару који није изазван намерно и да је М. Ј. признала да је заспала поред упаљене свеће, тужилаштво није предложило да се мајци и сину одреди притвор, тако да ће се у даљем поступку бранити са слободе, сазнаје „Дневник” незванично

Породице које су остале без игде ичега, надлежни из општине су сместили  у спортску халу и Омладински културни центар “Цврчак”, а Црвени крст је обезбедио кувани оброк.

Према речима председника општине Бач Стеве Панића, свим станарима ће бити обезбеђен привремени смештај до коначног решавања њиховог стамбеног питања.

- У скоријем периоду, уз помоћ Владе Републике Србије и Покрајинске владе, биће изграђен нови објекат, а локална самоуправа је већ обезбедила локацију где ће објекат бити  изграђен – рекао је Панић за “Дневник”.

Станари зграде коју је у петак у зору изгорела рекли су новинару “Дневника” да је пожар избио у стану породице која око две године нема струје ни воде и да пале свеће које због, како кажу, немарности и алкохолизма, често заборављају да угасе.

Фото: После пожара у насељу Економија 1 у Бачу фото: К. Ивковић Ивандекић

- Ја сам свима рекао да ће нас они запалити својом немарношћу, али нико није реаговао, а сада не знам ни где ћемо ни шта ћемо, а искрено се надам и имам поверења да ће нам људи из општине стварно обезбедити то што су обећали – рекао је за “Дневник” Андрија Суроп, један од станара.

Стеван Хајек, који је, такође, изгубио кров над главом у пожару, каже да га је мирис дима пробудио.

- Када сам изашао из стана видео сам комшиницу која виче. Ишао сам од врата до врата и будио све који су спавали. Моја жена, која треба да се породи у јануару, деца и ја смо одмах изашли напоље – казао је Хајек и нагласио да нико од станара није успео да спаси ништа од имовине, а неки су чак изгубили и документа.

 К. Ивковић Ивандекић

 

 

 

 

 

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести