Кријумчарима Албанаца потонулих у Тиси потврђен затвор

БЕОГРАД: Специјални суд у Београду осудио је данас на укупно 47 година затвора девет оптужених за кријумчарење Албанаца са Косова и Метохије у Мађарску преко реке Тисе.
specijalni sud1, tanjug
Фото: Tanjug/ S.Radovanović, arhiva

Током криминалних радњи од 11. до 14. октобра 2009. године, у Тиси се утопило 15 од 18 илегалних албанских миграната, док је троје успело да се спаси.

Од тог броја, 11 миграната се утопило у Тиси, највероватније на подручју Мађарске, док тела четири мигранта након потонућа чамца нису пронађена, а три су мигранта спасена, наводи се у пресуди.

Апелациони суд је, како се наводи у одлуци објављеној на сајту суда, одбио жалбе тужилаштва и одбране и потврдио пресуду Специјалног суда из марта прошле године, којом је Јосип Ðурашевић осуђен на по девет година затвора као организатор групе кријумчара људи.

Горан Маравић добио је пет и по година затвора, Дејан Безег пет, Ридван Дестани пет година и осам месеци, Атила Шипош и Јованка Коледин по три године, Ардин Исени три године и осам месеци, а Абедин Исени три године и четири месеца.

Они су осуђени због кривичних дела удруживање ради вршења кривичних дела, недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи.

Јосо Каримовић је правослажно ослобођен од оптужби.

Илегални мигранти су најпре пребацивани са Косова и Метохије до Кончуља, а затим до Суботице, где су скривани у објектима илегалног смештаја, одакле су, у погодном тренутку, илегално пребацивани у Мађарску преко Тисе и граничних прелаза Хоргош и Келебија.

Од 15 илегалних миграната који су се утопили покушавајући да пређу у Мађарску, половина преминулих била су деца узраста од годину дана па навише, док другу половину преминулих чине њихови родитељи, такође млађе доби, писали су медији након трагедије.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести