Косово: Пресуда због планирања напада на израелске фудбалере

ПРИШТИНА: Косовски суд осудио је данас осам особа на укупно више од 35 година затвора због планирања напада на израелски фудбалски тим у Албанији током квалификационе утакмице за Светско првенство 2016. године, јавља Ројтерс. 
sud
Фото: Pixabay

Британска агенција првобитно је објавила да су они осуђени за тероризам, али је касније само навела да су осуђени због планирања напада. 

Свих осам осуђених, чије се затворске казне крећу од 18 месеци до 10 година, су са Косова. 

Осуђена је још једна особа, којој је наложено да исплати новчану казну од 2.500 евра. 

Према наводима тужилаштва, та група је планирала да нападне израелски тим експлозивима и аутоматским пушкама. 

План је пропао када је косовска полиција сазнала за заверу и дојавила албанским властима, које су утакмицу пребациле из Скадра у Елбасан, град ближи Тирани, додаје Ројтерс.

Тужилаштво тврди да су неки од осуђених добили наређења да изврше напад од истакнутог члана Исламске државе на Косову и самопроглашеног "команданта Албанаца у Сирији и Ираку" Лавдрима Мухаџерија.

Мухаџери је убијен у Сирији, додаје британска агенција позивајући се на полицију и чланове породице. 

"Један од овде осуђених је рекао да је кривично гоњен само јер припада исламској вери, али ми знамо да ни ова религија нити иједна друга религија не проповедају, подстичу или позивају на чињење таквих злочина, за које су они оптужени", рекао је судија Хамди Ибрахими док је доносио пресуду. 

Израел је 2016. у Елбасану играо квалификациону утакмицу за светско првенство и победио Албанију са 3:0.

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести