Јакна од милион шведских круна

БЕОГРАД: Цариници су на прелазу Градина открили покушај илегалног преноса преко границе готово милион шведских круна, чија је противвредност око 93.000 евра, саопштила је данас Управа царине.
novac
Фото: Tanjug/Uprava carina

Прекршај је откривен у среду, 14. августа, око поднева, на излазу из земље, приликом детаљне контроле комбија немачких регистарских ознака, којим су из Шведске ка Истанбулу путовала петорица мушкараца либанског порекла. 

Четворица путника из комбија су држављани Шведске, док је возач показао дански пасош.

На уобичајено питање да ли имају нешто да пријаве, рекли су да осим личног пртљага и , "нешто мало" новца не носе ништа.

Цариник је, међутим, код једног путника, шведског држављанина (46), у јакни коју је носио пребачену преко руке, пронашао 20 бунтова са новчаницама, у апоенима од по 500 шведских круна.

Како су се путници изјаснили да је новац који нису пријавили заједнички, враћено им је по 10.000 евра, док је остатак од око 460.000 шведских круна, што износи око 43.000 евра, задржан до окончања поступка пред надлежним судом. 

Из Управе царине подсећају да је од почетка године на прелазу Градина, највећем и најфреквентнијем прелазу ка Бугарској, привремено задржано више од милион непријављених евра, док је током летње сезоне, када је промет путника већи него иначе, спречавање девизних прекршаја готово свакодневна појава.

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести