Илегални мигранти на Хоргошу 2 заустављени хицима упозорења

ХОРГОШ: Група од 60 миграната пробила је јутрос ограду на граничним прелазу Хоргош два, на граници између Србије и Мађарске у покушају да је пређе, али су их зауставили хици упозорења које су испалили мађарски погранични полицајци.
horgoss_popravka
Фото: Танјуг (Видео)

Четворица миграната су ухапшена, неки су побегли, повређених нема. Овај гранични прелаз привремено је затворен.

Група од тридесетак миграната који су учествовали у јутрошњем инциденту, након тога се, према незваничним информацијама, упутила локалним аутобуским превозом ка Суботици.

Како незванично сазнајемо, изашли су пре Суботице и сместили се на једном напуштеном пољопривредном добру.

Ово је, иначе, прво привремено затварање граничног прелаза Хоргош 2 - Реске 2 од оног које се десило 2015. године, у јеку мигрантске кризе. Тада је, наиме, неколико стотина миграната такође покушало да пробије ограду на Хоргошу два, а мађарска погранична полиција тада је бавила сузавац и водене топове на мигранте. Настао је прави стампедо на Хоргошу два, а међу мигрантима било је много жена и деце. Сви су били прекривени марамама преко лица бежећи од сузавца. Ситуација је тада била веома драматична и разликује је од ове данас, а све су тада забележиле телевизијске камере.

Такође, два дана пре тог инцидента 2015. Мађарска је затворила своје границе, а након ступања на снагу пооштреног закона о граници који предвиђа затворску казну за сваког ко покуша илегално да је пређе.

Данас се, иначе, огласила и мађарска полиција која је потврдила да се инцидент догодио, да је прелаз Реске два привремено затворен, те да је иначе постављено неколико контролних пунктова и да непрекидно надгледају улазна возила због кријумчарења.

У међувремену начелник Управе граничне полиције Миљан Станојевић саопштио је да су припадници граничне полиције и Полицијске станице Кањижа пронашли 37 миграната, који су, како је навео, рано јутрос покушали да илегално пређу у Мађарску у близини Граничног прелаза Хоргош 2-Реске 2.

Он је рекао да су мигранти покушали да илегално пређу границу тако што су исекли ограду на мађарској страни, те да су касније предати на даљу надлежност службеницима Полицијске станице Кањижа.

EUR/RSD 117.5890
Најновије вести