Грађани све више склапају споразум о признању прекршаја

Годинама се око две трећине прекршаја који заврше у новосадском Прекршајном суду односе на саобраћај, а њих је у првих шест месеци ове године, без прекршајних налога за фиксне казне, било готово 5.000, односно у просеку 26 дневно.
1
Фото: Зграда новосадског Прекршајног суда

Следе прекршаји из области јавног реда и мира, царина, пореза, инспекција...

– Тенденција да грађани све више склапају споразуме о признању прекршаја очита је из праксе – каже за „Дневник” председник Прекршајног суда у Новом Саду мр Каменко Козарски. – Они су очигледно схватили да је тако много повољније, а ради се о великој уштеди и за суд и за њих, у времену, трошковима и ресурсима. Успут, окривљени не морају долазити, давати изјаве, суочавати се, наравно, под условом да су свесни тога да су учинили прекршај.

Он наводи да је од 4.813 новчаних казни из прве половине ове године замењених у казну затвора, само 90 кажњених и завршило иза решетака, а остали су одлучили да спасу слободу, и то у последњи час.

Из области јавног рада и мира најчешће се пишу прекршаји за свађе (комшијске, уличне, учесници у саобраћају...), вике, вређања погрдним речима и чињење насиља над другима, за шта су запрећене казне од 20.000 динара до 100.000.

Нису ретки ни прекршаји изазивања и учествовања у тучи, код којих  је обавезно изрицање затвора ако је било три или више учесника. Ако се ради о мање актера, реч је о „обичној” тучи, за коју је запрећена новчана казна од 50.000 до 150.000 динара.

Пре десетак дана, у новосадски Прекршајни суд приведена је држављанка једне суседне земље која није знала српски језик, а пред дежурним судијом изјавила је, преко преводиоца, да је дошла да проси у Нови Сад зато што је чула да се у Србији добро просјачи јер ту живи добродушан народ и лако даје прилоге. После свега, она је извадила паре и платила изречену казну. 

Фото: Каменко Козарски

Козарски примећује да је недовољно познато да је по Закону о јавном реду и миру кажњиво прикупљање добровољних прилога без овлашћења неког регистрованог удружења, фонда, односно одобрења надлежних органа, полиције. Ако неко угрози спокојство грађана или наруши јавни ред и мир да би то неко назвао „прикривеним просјачењем”, казниће се од 10.000 динара до пет пута већег износа или радом у јавном интересу. За просјачење, кад се обично очекује самилост на речи „хлеб” и „лекови”, прети новчана казна од 5.000 динара до 10.000 или затвор до 30 дана.

– Акције полиције повећавају број прекршајних пријава. На пример, честе су због контроле прекорачења брзине, телефонирања у вожњи или нестављања сигурносног појаса. Наравно, викендом и ноћу је акценат на контроли вожње под дејством алкохола – наводи Козарски. Он каже да је трећина предмета (8.700) од укупног броја прекршајних налога до 1. јула, који се односе на фиксне казне које се могу платити с половином износа ако се то уради у року од осам дана, извршено у првој половини ове године, односно наплаћено принудним путем.

За првих шест месеци ове године наплаћено је на име новчаних казни више од 206.555.000 динара

– Практично, само Прекршајни суд је извршитељ свих наплаћивања прекршаја по прекршајним налозима. То се решава на више начина. Прво опоменом да није плаћено, затим принудном наплатом – скидањем износа с плате, заменом новачаних казни у казну затвора – 1.000 динара одслужи се једним даном иза решетака – објашњава Козарски. – Ипак, све ће стићи на извршење јер интенција државе је да нема више застарелих извршења, застарелих прекршајних предмета, већ да постоји свесност извесности кажњавања. Неко то прихвати одмах, а неког држава тражи и пронађе. Временом се појачају и трошкови код одлагања, а доста људи је заустављено и на граници јер нису измирили обавезе плаћања казни. Због тога може уследити задржавање због опште наредбе за довођење – расписане полицијске потраге, уз плаћање трошкова транспорта.


Сузбијање насиља у породици

– Од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици 2016. године, видљива је превентивна улога на простору који покрива новосадски Прекршајни суд, зато што су починиоци насиља одмах упућивани у затвор – каже Каменко Козарски.

У новосадском Прекршајном суду у првој половини ове године од 73 донете пресуде, 68 је осуђујућих, у трајању од 30 до 60 дана. Значи, из те проблематике у наведеном периоду било је у раду просечно три предмета седмично. Од поменуте бројке кажњена су 62 мушкарца и шест особа женског пола,

– Раније је бележено много мање пријављивања насиља у породици јер су се жртве уздржавале од пријаве насилника, а сад је ојачала свест да их треба пријавити за нападе и претње. То је веома важно – наглашава Козарски.


Иначе, у новосадском Прекршајном суду за првих шест месеци ове године наплаћено је на име новчаних казни више од 206.555.000 динара, а за трошкове поступка изнад 9.418.000 динара.

– Све више грађана води рачуна отоме да не прави прекршаје јер је извесно да ће прекршиоца стићи казна. Такође, све је мање оног размишљања „ма, неће ме ухватити”, па тако, на пример, и оних који возе уз забрану. Ваља напоменути да казне нису занемарљиве, за неке није довољна једна плата – закључује председник Прекршајног суда у Новом Саду мр Каменко Козарски.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5920
Најновије вести