ГОДИШЊИЦА ТРАГЕДИЈЕ У КОНТРАСТУ Пожар однео шест младих живота

Првог априла се навршава осам године од велике трагедије у новосадској дискотеци „Контраст”. Тог 1. априла 2012. године око два сата после поноћи дошло је до пожара код бине због лоших електроинсталација, а у хаосу који је потом настао због постојања само једног излаза, шест младих људи је настрадало, углавном од гушења димом у просторијама тоалета на спрату.
kontrast1, fbakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

У тој трагедији погинули су Тамара Миладиновић (25) из Новог Сада Марина Аничић (25) из Чуруга, Милена Далмација (28) из Футога, Ренато Вуковић (20) из Кикинде, Зоран Игњатовић (28) из Гацка и Марко Павловић (29) из Крагујевца.

За смрт погинулих осуђени су и до сада су углавном и одслужили затворске казне власник дискотеке Алојз Ганић, закупци Славиша Станишић и Дејан Ратковић и електричар Мирослав Папуга. Ганић је првостепено осуђен на пет година затвора, закупци Станишић и Ратковић на девет и седам година, док је електричар Папуга осуђен на девет година затвора. Ганићу је касније казна преиначена на четири године, и након издржане две трећине, пуштен је на слободу, а недавно је преминуо.

Јавности још није познато да ли су и остали успели да издејствују да раније буду пуштени на слободу, пошто су сада већ одслужили две трећине казне или су при крају њеног служења.

Поступак се водио и против инспектора и на крају су на оптуженичку клупу села тројица инспектора противпожарне заштите, начелница Туристичке инспекције Радослава Рончевић и грађевински инспектор Веселин Керац, и сви су на крају ослобођени оптужби за злоупотребу службеног положаја.

Породице настрадалих су у међувремену повеле спор против Републике, Града и власника и закупца дискотеке за накнаду нематеријалне штете у висини од 380 милиона динара и суд је децембра 2017. године пресудио у њихову корист у вредности од 46,2 милиона динара.

Од 2016. године непосредно поред „Контраста” налази се и спомен-обележје погинулима у виду неупотребљивих противпожарних степеница.

С. Х.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести