Двојица оптужена за крађу виолине од Лајка Феликса

Основно јавно тужилаштво у Бечеју подигло је оптужницу против Петра Јовишића (48), из Старе Пазове и Ненада Симетића (51) из Темерина због крађе скупоцене виолине музичком уметнику Лајку Феликсу.
violina Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

Трећи члан ове групе Ненад Јовишић, такође из Старе Пазове, који се терети за прикривање, с Тужилаштвом је склопио споразум о признању кривице, те му је изречена казна од шест месеци кућног затвора.

Подсетимо, виолина марке „Доменицо Монтано”, украдена 1. новембра прошле године у Бачком Петровом Селу, у по­сле­по­днев­ним сатима из от­кљу­ча­ног ауто­мо­би­ла „доџ” суботичких регистрација паркираног у Улици Арпада Балажа, испред броја 38.

Пронађена је неоштећена месец и по касније у Новим Бановцима, а оперативци новосадске Криминалистичке полиције, заједно с колегама из Сремске Митровице, 19. децембра ухапсили су Петра и Ненада, док је други Јовишић „пао” 31. децембра. При­ли­ком ин­тер­вен­ци­је по­ли­ци­је, један од осумњи­че­них код ког је би­ла ви­о­ли­на, по­ку­шао је да по­бег­не и ус­пут је одбацио му­зич­ки ин­стру­мент. По­ли­ци­ја га је убр­зо про­на­шла и ухап­си­ла.

Познати уметник је касније испричао да је тог дана са супругом дошао у Бачко Петрово Село да посете гробље, на празник Сви свети. Виолину, каже, иначе носи свуда са собом, али није хтео да је уноси на гробље, па ју је оставио на задњем седишту у колима. Када су се вратили, виолине није било.

Феликс је инструмент изнајмио од једног колекционара из Беча да би на њему свирао, а реч је, како је тада рекао, о врло реткој виолини и на целом свету има само 15 таквих. Осим што је из 1800. године, њена особеност се огледа и у томе што је направљена у Кремони у Италији и врло је квалитетна.

Иако се првобитно говорило да је вредност скупоцене виолине око пола милиона евра, вештачењем је, како сазнајемо, процењено да она кошта упола мање, односно 250.000 евра.

Лај­ко Фе­ликс, ро­ђен у Бач­кој То­по­ли, је­дан је од нај­по­зна­ти­јих виолиниста ре­ги­о­на, ког су ме­ди­ји на­зи­ва­ли ге­ни­јем, ђа­во­љим ви­о­ли­ни­стом и „вој­во­ђан­ским Па­га­ни­ни­јем”.

С. Х. Д.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести