„Дуванска афера” 19. и 20. фебруара пред Апелационим судом

Пресуда Специјалног суда изречена Бојани Бајрушевић Јеремић и осталима у случају „дуванска афера” из деведесетих година прошлог века, доспела је под лупу Апелационог суда у Београду, који ће 19. и 20. фебруара разматрати уложене жалбе и одговоре.
Apelacioni sud u Beogradu Foto:Tanjug
Фото: Tanjug

На пресуду се жалио бранилац Јеремићеве, која је као власница фирме „Треф-рентакар”, једина оглашена кривом по оптужбама за „незаконити промет цигарета од 1996. до 2001. године” и осуђена на пет година затвора.

Тужилаштво се жалило на ослобађајући део пресуде. Специјални суд је одлуком од 2. фебруара 2017. ослободио оптужби четворицу окривљних, бившег директора СУЦ-а Михаља Кертеса, власника шпедиције „Шоп” Валентина Петрова и бивше раднике фирме „Треф-рентакар” Предрага Јованчића и Миодрага Правиловића, налазећи да Тужилаштво није доказало ниједну радњи која им је приписивана оптужницом. Бојана Јеремић је неправоснажно осуђена по оптужби за кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица.

У образложењу пресуде, суд је навео да су у односу на Јеремићеву изведеним доказима потврђене оптужбе да је „при набавци цигарета по режиму привременог увоза за своју фирму ’Треф-рентакар’, у оквиру које су пословале и фри-шоп продавнице, лажно приказивала увећане набавне цене, водећи при томе двојне фактуре”. Првостепеном пресудом је наложено и да се од Јеремићеве одузме „противправна имовинска корист у износу 7.082.451 евро” јер, како је образложено, „толико по налазу економско-финансијског вештачења, износи разлика између стварне и увећане набавне цене цигарета купљених у иностранству за ‘Треф-рентакар’ у инкриминисаном периоду”.

Бивши директор СУЦ-а Михаљ Кертес ослобођен је оптужби за кривично дело злоупотребе службеног положаја, а сумњичен је да је „у договору с Бојаном Јеремић давао налоге радницима царине на граничним прелазима да камионе ’Треф-рентакара’ пуштају без провере документације и прегледа робе, а заузврат добијао од 100 до 1.000 боксова цигарета”.  Првостепени суд је нашао да ниједна радња за које је Кертес сумњичен оптужницом, ниједан  од оптужних навода у односу на њега, нису доказани.   

Миодраг Правиловић и Предраг Јованчић ослобођени су оптужби да су помагали Бојани Јеремић.Окривљени Валентин Петров, власник шпедиције „Шоп”, и Бојана Јеремић су ослобођени оптужби да су „у пратећој документацији лажно приказивали увоз намештаја и друге робе уместо цигарета”. 

Процес је покренут пре једанаест година, и још од тада сви окривљени одбацују оптужбе, тврдећи да су неистините и исконструисане. Бојана Бајрушевић Јеремић тврдила је да је њена фирма радила у свему по прописима, да није било никавих спорних и нелегалних активности, да то потврђују редовне контроле пословања од стране надлежних државних органа и инспекција и да о свему постоји потпуна и комплетна документација.

Бивши директор СУЦ-а Михаљ Кертес је у одбрани пред судом доказивао своје тврдње да нема везе с било којом радњом наведеном у оптужници. Као и у осталим процесима у којима се нашао после петооктобарског преврата  2000. године и рушења тадашњег председника Слободана Милошевића, Кертес је у одбрани истицао, између осталог, и да је жртва политичког прогона досовских власти, и да се тадашњи политички врх „преко њега обрачунавао с мртвим Милошевићем и његовим режимом чији је он био истакнути представник”.   

Ј. Јаковљевић

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести