Дрогу скривају у шупљинама кола, доњем вешу, патикама, кроасанима...

Припадници Министарства унутрашњих послова у Зрењанину ухапсили су А. Ј. (41) из Панчева због постојања основа сумње да је починио кривично дело неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога.
1
Фото: МУП - Сваки пакет се строго контролише

Полиција је у вратима аутомобила осумњиченог пронашла 12 пакетића с око 30 грама хероина, а у његовом yепу мању количину марихуане. По налогу Вишег јавног тужилаштва, осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати и уз кривичну пријаву је приведен тужиоцу.

Пре два дана цариници су на прелазу Градина, у yепу фармерки, упакованих у торбу заједно с осталом гардеробом, нашли десет грама хашиша.

Готово да не прође дан а да цариници на граничним прелазима не открију дрогу. Иако кријумчари дрогу скривају на најразличитијим местима, то искусним царицинима ретко може промаћи.

Србија се сматра раскрсницом путева дроге па цариници током године заплене више стотина килограма наркотика.

Наша земља спаја Исток и Запад и представља транзитну земљу за шверц наркотика. Хероин долази с истока, најчешће преко Градине, док марихуана из Албаније и с Косова углавном стиже преко Македоније и прелаза Прешево. Кријумчари за излаз из Србије најчешће покушавају да користе прелаз Батровци ка Хрватској и Хоргош ка Мађарској. На тим правцима кријумчаре се марихуана из Албаније и Македоније преко Црне Горе и Косова, као и хероин из Турске преко Бугарске ка земљама ЕУ.

Фото: МУП - Хашиш у кроасану

Управо на тим „најфреквентнијим” прелазима цариници проналазе највише марихуане и хероина, упркос томе што су контроле су свуда пођеднако ригорозне.

Креативност кријумчара је невероватна. Цариници су наркотике проналазили у специјално направљеним бункерима возила, док мање количине шверцери крију и у доњем вешу, точковима, филтерима за ваздух, рукавицама, мобилним телефонима, па чак и у кроасанима.

Цариници су дрогу проналазили и тамо где је заиста тешко и претпоставити да би могла бити. Примера ради, ко би помислио да у акумулатор може да стане више од два килограма хероина?

Чињеница је да се у борби против прекограничног шверца наркотика цариници све чешће срећу с новим синтетичким дрогама и, по анализама које ради Одељење Управе царина за сузбијање кријумчарења, већ сада се могу означити изазови с којима ће се суочити врло брзо. То је, пре свега, трговина преко интернета, која подразумева и слање психоактивних супстанци поштанским пошиљкама, а да при том неке од њих још нису увршћене на листу супстанци чији је промет забрањен.

Предност српских цариника је у томе што Управа царина има десет најсавременијих мобилних скенер-уређаја, један стационарни скенер за преглед робе у ваздушном саобраћају, два скенера за преглед ручног пртљага и осам уређаја за контролу течности, захваљујући којима су много пута заплењене велике количине наркотика.

Фото: МУП - Царина има десет најсавременијих скенера

Овогодишњи рекорд 1,1 тона марихуане

Припадници Министарства унутрашњих послова УКП-а, Службе за борбу против организованог криминала, у сарадњи с припадницима БИА и Управом царина, а уз координацију Тужилаштва за организовани криминал, запленили су средином марта 1,1 тону марихуане и ухапсили петочлану организовану криминалну групу. Вредност дроге је већа од осам милиона евра.

И за тај товар кријумчари су покушали да надмудре царнике: од транспорних предузећа су узимали камионе у закуп, а затим у њима израђивали скривене шупљине за транспорт марихуане. Након утовара, камиони су кретали пут Бугарске и даље ка Турској, где је дрога предавана купцима.

– Заплена 1,1 тоне марихуане на Градини је највећа на територији наше земље у последњих десетак година, а можда чак и 20 – изјавио је након тога министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.


Иначе, Управа царина проверава све информације о потенцијалним злоупотребама, а кријумчарење наркотика је један од најтежих облика, које грађани могу пријавити бесплатним телефонским позивом упућеним на „отворену царинску линију” чији је број 064/732 или, уколико сматрају да је у злоупотребу уплетен и царински службеник, на дежурни телефон Одељења за унутрашњу контролу 063/303-300.

Д. Николић

М. Бозокин

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести