До краја године два нова одсека за високотехнолошки криминал

Одељење Министарства унутрашњих послова Републике Србије за високотехнолошки криминал до краја године добиће два нова специјализована одсека: Одсек за истраге злоупотреба платних картица, електронске трговине и банкарства и Одсек за истраге недозвољених и штетних садржаја на интернету.
hakovanje, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Наченик Одељења Саша Живановић каже да је формирање тих одсека обавеза предвиђена Акционим планом за поглавље 24 – правда, слобода и безбедност – и указује на то да у оквиру Одељења тренутно постоје два одсека – Одсек за сузбијање криминалитета у области интелектуалне својине и Одсек за сузбијање електронског криминала.

„Србија као безбедни информациони амбијент, како за појединца, тако и за пословање, основна је мисија и визија Одељења за борбу против високотехнолошког криминала“, каже Живановић.

Начелник указује на то да је на повећање броја кривичних дела из области високотехнолошког криминала утицао динамичан развој информационих технологија, који се посебно односи на кривична дела с елементима организованог и транснационалног криминала.

Министарство унутрашњих послова Републике Србије све више се суочава с различитим облицима кривичних дела из области високотехнолошког криминала. Истраге су усмерене на кривична дела против безбедности рачунарских података, кривична дела против интелектуалне својине, имовине, привреде и правног саобраћаја, код којих се као објекат или средство извршења кривичних дела јављају рачунари, рачунарски системи, рачунарске мреже и рачунарски подаци, као и њихови производи у материјалном или електронском облику, уколико број примерака ауторских дела прелази 2.000 или настала материјална штета прелази износ од 1.000.000 динара.

За седам година акције „Армагедон” ухапшено више од 160 осумњичених

Живановић појашњава да се у Одељењу баве и сузбијањем кривичних дела против слобода и права човека и грађанина, полних слобода, јавног реда и мира и уставног уређења и безбедности Републике Србије, која се због начина извршења или употребљених средстава могу сматрати кривичним делима високотехнолошког криминала.

Једна од најпознатијих акција Одељења за борбу против вискотехнолошког криминала свакако је „Армагедон”, која се спроводи већ седам година и у којој је ухапшено више од 160 осумњичених. Циљ акције је заштита деце и малолетника,

индетификовање интернет предатора који интернет користе за дистрибуцију и размену слика, аудио-визуелних и других предмета порнографске садржине с експлицитним садржајем порнографских представа у којима су злостављана деца и малолетници.

Деловање Одељења за борбу против вискотехнолошког криминала проширило се и на истраге у области телекомуникационих и радио-дифузних технологија, разних врста превара на интернету које садрже методе социјалног инжењеринга.


Злоупотреба преко Фејсбука

Фејсбук је једна од најпопуларнијих друштвених мрежа на интернету, а због начина на који функционише постао је погодан и за крађу и злоупотребу идентитета. Злоупотреба почиње присвајањем личних и финансијских података о лицу без његовог знања и пристанка, обмањивањем, крађом или преваром.

Прикупљене информације могу бити искоришћене одмах након крађе, или се складиште и чувају ради коришћења или се препродају. Крађа идентитета наставља се употребом прикупљених података за извршење кривичних дела која су у највећем броју случајева у вези са стицањем противправне имовинске користи и коришћењем компромитованих налога.


„Већина данашњих криминалних активности у себи садржи комбиноване технике напада применом техничких и метода социјалног инжењеринга, који за циљ има обману жртве да би дали приступ свом налогу или неке друге поверљиве информације“, објашњава Живановић.

Одељење је, као саставни део Службе за борбу против организованог криминала, учествовало и у разоткривању и процесуирању више организованих криминалних група, уз координацију Тужилаштва за борбу против организованог криминала. Живановић посебно истиче криминалну групу која се бавила злоупотребама наградне игре путем СМС лицитација, када је саслушано више стотина људи и одузето више од 120 путничких моторних возила и пет новоизграђених станова.

„У реализације једне од истрага организоване криминалне групе учествовало је више од 600 полицијских службеника МУП-а Републике Србије, што потврђује нашу сарадњу и способност нашег министарства да се суоче с најсложенијим криминалистичким истрагама и реше их“, наглашава Живановић.

По његовим речима, то одељење има одличну сарадњу са свим одељењима СБПОК-а, али и другим организационим јединицама УКП-а и МУП-а, а због саме природе функционисања интернета, Одељење је

у веома кратком периоду остварило изузетно добру међународну полицијску сарадњу с полицијама широм света. Одељење за борбу против вискотехнолошког криминала сарађује с Федералним истражним бироом САД – ФБИ, Савезном криминалистичком полицијом Немачке, Аустралијском федералном полицијом, Националном криминалистичком агенцијом Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, регионалним јединицама које врше истраге високотехнолошког криминала, као и другим најразвијенијим безбедносним службама у свету.

Д. Николић

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести