„ДНЕВНИК” у Пазови: Петра отела четворка, отац с два сина и помагач

Брзом реакцијом припадника Министарства унутрашњих послова ухапшени су М. Ј. (54) и његов син Л. Ј. (19) и А. М. (19), сви из Старе Пазове, док ће против још једног малолетника Н. Ј. (17), такође сина М. Ј., бити поднета кривична пријава због постојања основа сумње да су извршили кривично дело отмице.
1
Фото: У загрљају оца након ослобађања

Сумња се да су они у суботу око 23.30 часа у Улици Бранка Радичевића у Старој Пазови пресрели тринаестогодишњег Петра М. који је возио бицикл, отели га и везали, а затим путничким аутомобилом марке „пунто” одвезли у напуштену викендицу у Белегишу где га је чувао Л. Ј.

Након што је полицији пријављен дечаков нестанак, интензивним радом припадника МУП-а дечак је пронађен прексиноћ у 23.45 часа у поменутој викендици.

По налогу надлежног тужиоца, Л. Ј., М. Ј. и А. М. одређено је задржавање до 48 часова, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени у Више јавно тужилаштво у Сремској Митровици.

Директор полиције Владимир Ребић је, гостујући на РТС-у, истакао да је породица дечака помогла полицији да га prona|e тиме што је дала праве информације.

– Од непроцењиве важности је да се прво информише полиција, а не да се шири друштвеним мрежама – рекао је Ребић. – Родитељи су дали инпуте, брат је проценио да СМС поруку коју је размењивао с Петром није куцао Петар већ неко други. У каснијем разговору с мајком је рекао реченицу која је показала да није остао с друштвом. То су били јасни показатељи да се ради о отмици. 

Фото: Викендица у којој је држан Петар М.

Он је додао да су у наредни сат, од тренутка када је мајка пријавила нестанак дечака, ангажоване све расположиве патроле, одмах је обавештен и виши јавни тужилац, позван је начелник полиције, а о случају је обавештен министар и направљен је план акције.

Полиција је преко камера идентификовала возило које је могло бити коришћено у отмици.

– Све патроле су имале задатак да нађу то возило и оно је пронађено. У њему су била два лица. Они су ухапшени и на основу података које су дали сужен је круг осумњичених – навео је директор полиције, и истакао да је пре тога МУП обавио низ информативних разговора с лицима која су могла бити укључена.

Ребић је додао да сматра да због велике активности полиције, „чешљања” терена и заустављања возила, отмичари нису ни стигли да ступе у контакт са члановима породице.

– Верујемо да је разлог отмице био да се од родитеља прибави материјална корист– навео је Ребић.

Начелник Управе криминалистичке полиције Дејан Ковачевић је непосредно руководио операцијом и био с полицијом која је прегледала терен.

– Ишли су пет-шест километара кроз шуму и дошли до локације где је један од ухапшених указао где се Петар налазио – рекао је Ребић, и истакао да дечак није био везан, али јесте боравио 20 сати у нехуманим условима. Није био мучен и није имао видљиве повреде. Био је у свесном стању када је пронађен.

– Било је јако, јако тешко – рекао је Ковачевић. – Дете је било сакривено на изузетно неприступачном простору у једном камп-насељу у Белегишу, неких пет-шест километара кроз шуму.

Он је истакао да је потрага за отетим дечаком на територији Старе Пазове успешно окончана у року од 24 часа.

Ребић је захвалио полицији и изразио незадовољство квазистручњацима који су нетачним информацијама о томе да је дечак пронађен пре него што се то заиста и десило, могли нашкодити истрази и угрозити дечака.

Полицајци су ишли пет-шест километара кроз шуму и дошли до локације где је један од ухапшених указао где се Петар налазио. Дечак није био везан, али јесте боравио 20 сати у нехуманим условима. Није био мучен и није имао видљиве повреде. Био је у свесном стању када је пронађен.

(Директор полиције Владимир Ребић)

Петар је у недељу око поноћи колима челника МУП-а, у којима је био и министар Небојша Стефановић, стигао у Стару Пазову, где су га, осим родитеља и родбине, дочекали и бројни школски другови и комшије.

Након ноћи проведене с најмилијима, тринаестогодишњак је јуче пре подне морао да дође у полицијску станицу да би дао изјаву.

Он је у пратњи мајке дошао да би испричао све о немилом догађају, а док је био на саслушању, испред зграде полиције, у којој је и Основно јавно тужилаштво у Старој Пазови, окупио се велики број новинарских екипа које су стрпљиво чекале. На велико изненађење репортера „Дневника” и осталих колега, у полицијској станици су се организовали и спремили кафу за припаднике седме силе.

Након саслушања, Петар је с мајком кришом отишао у породичну кућу, при чему је користио споредни улаз.

Како смо сазнали од робине отетог дечака, он је добро.

– Ишао је с мајком код лекара на преглед, па у полицију – рекла је једна малишанова рођака. – Морате нас разумети, још увек не можемо да дођемо себи. Због истраге и свега нећемо да причамо о свему што се десило, разумите нас. 

У Старој Пазови јуче неверица. Комшије, иако још увек узнемирене, кажу да су срећни што се драма њихових комшија добро завршила.

– Добро је што је Петар пронађен и да је добро – казала је комшиница Катарина, и додала да јој уоште није свеједно јер и она има унучад. – Јако сам се уплашила. Ишли смо код њих одмах када смо чули. Тако да отму дете, не могу себи да дођем!.


Осумњичени за отмицу робијао седам година

М. Ј.(54), који је с двојицом синова ухапшен због сумње да су отели 13-годишњег Петра М. из Старе Пазове, од раније је познат полицији. Он је седам година већ провео у затвору због крађе, а судећи по његовом Фејсбук профилу, био је близак и са једним познатим криминалцем, преносе медији.

На свом Фејсбук профилу поделио је две фотографије са робије, уз које је написао да су настале у Казнено-поправном заводу Сремска Митровица.


По речима једног комшије, породица отетог дечака је имућна.

Фото: Мајка је страховала за сина

– Његови родитељи су угледни Пазовчани, имају у власништву Земљорадничку задругу „Агропром” – каже комшија и додаје да не познаје отмичаре иако су сви из Старе Пазове. – Прича се да су хтели да траже паре од родитеља. Не могу да верујем на шта су све људи спремни! Свака част полицији, стварно су одлично реаговали! Чуо сам да су отмичари отац и два сина, од којих је један малолетан. Какав је то отац који своју децу гура у криминал?

Дубравка Николић

Фото: С. Шушњевић, РТВ Стара Пазова, РТС

EUR/RSD 117.5463
Најновије вести