ДНЕВНИК САЗНАЈЕ Тужилаштво тражи затвор за Вребалова

ЗРЕЊАНИН: Више јавно тужилаштво у Зрењанину саопштило је да је ове недеље окончан главни претрес у кривичном предмету против бившег председника општине Нови Бечеј Миливоја Вребалова, који се терети да је починио кривично дело злоупотребе службеног положаја.
Milivoj_Vrebalov4-NST
Фото: Dnevnik.rs

Истом оптужницом обухваћени су и окривљени Игор Реба из Новог Сада, коме се на терет стављају кривична дела злоупотребе положаја одговорног лица и фалсификовања службене исправе, затим Зоран Јанковић из Новог Сада, који се сумњичи да је починио кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица у подстрекавању, као и Стојан Суботић из Новог Сада, због кривичног дела злоупотребе положаја одговорног лица.

Њих четворица су актери случаја „Хетерленд“ о којем се у јавности много причало. У оптужници Вишег јавног тужилаштва у Зрењанину се наводи да су злоупотребом прибавили имовинску корист извођачу радова приликом адаптације дворца Хетерленд у Бочару, и то од 64.957.248 динара, те да су за толико оштетили Фонд за капитална улагања Аутономне Покрајине Војводине.

На главном претресу дате су завршне речи, а јавни тужилац је предложио да се окривљенима изрекну казне затвора, као и мере безбедности – забрана вршења позива, делатности и дужности, да им се одузме имовинска корист прибављена кривичним делом, те да се окривљени обавежу на плаћање трошкова кривичног поступка.

Подсетимо, бивши потпредседник Скупштине Војводине и члан Председништва Демократске странке Миливој Вребалов ухапшен је 26. јануара 2015. године и неко време је провео у притвору. Он се терети за малверзације приликом извођења радова на објекту дворца Хетерленд у Бочару, у општини Нови Бечеј, у време док је био председник те локалне самоуправе.

Како је у време хапшења саопштила зрењанинска полиција, на терет му се ставља да је фирми „Гарди” из Новог Сада, којој је поверена реконструкција објекта намењеног деци са сметњама у развоју, омогућио да прибави противправну имовинску корист у вишемилионском износу. Толики износ је, наводно, исплаћен приликом адаптације дворца, а радови, које је финансирао Фонд за капитална улагања Војводине, ни до данас нису изведени.

У кривичној пријави је наведено да Вребалов, знајући да предузеће „Гарди” није обавило радове у уговореном року, није предузео мере у циљу раскида уговора, активирања средстава обезбеђења плаћања и није наплатио уговорну казну у пуном износу и банкарске гаранције, па су менице у тренутку њиховог прихватања као средства обезбеђења плаћања биле ненаплативе.

Осим Вребалова, кривичном пријавом су били обухваћени и власник новосадске фирме Игор Реба, као и одговорна лица у Институту за безбедност и сигурност на раду Стојан Суботић и Зоран Јанковић, којима је био поверен надзор над објектом у Бочару.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести