Дневник сазнаје: Окривљени одлуку апелације чека у кућном притвору

Пресуда Михајлу Сабадошу (24) из Руског Крстура, којом је оглашен кривим и осуђен на казну затвора у трајању од осам година за изазивање саобраћајне несреће на путу Руски Крстур - Кула, у којој су погинуле три, а тешко повређене две младе особе још увек није правоснажна.
с
Фото: Дневник/Остаци "рено мегана" након несреће

Како “Дневник” сазнаје, на првостепену пресуду Вишег суда у Сомбору изјављена је жалба и тренутно је на одлучивању у Апелационом суду у Новом Саду.

Сабадошу је након изрицања пресуде укинут притвор и одређена мера забране напуштања стана која ће се извршавати у просторијама у којима оптужени станује, без примене електронског надзора.

Како је за наш лист појаснила портпарол Вишег суда у Сомбору Манела Оперта Подунавац, по том решењу, та мера може трајати до правноснажости пресуде, односно до упућивања оптуженог на издржавање казне затвора.

Иначе, овом двадесетчетворогодишњаку ће у казну бити урачунато и време проведено у притвору, почев од 5. јула 2020. године до 8. децембра прошле године, и време трајања мере забране напуштања стана, од 8. децембра па надаље док мера буде трајала, због кривичног дела тешко дело против безбедности јавног саобраћаја.

Окривљеном је изречена и мера безбедности забране управљања моторним возилом Б категорије у трајању од пет година, рачунајући од правоснажности пресуде, с тим да се време проведено на издржавању казне затвора не урачунава у трајање мере.

Истом пресудом, оштећена Милица С. и законски наследници покојне Марије Фекете су с имовинско-правним захтевима упућени на парницу, док је оптужени обавезан на плаћање трошкова кривичног поступка, у износу који је одмерен у писаном отправку пресуде.

Као што смо писали, Сабадош се терети да је возећи рено меган, у ноћи између суботе и недеље, 5. јула 2020. године, изазвао стравичну саобраћајну несрећу на путу Руски Крстур - Кула, у којој су погинуле три младе девојке, а двоје тинејyера задобило тешке повреде.

Несрећа, која је општину Кула завила у црно, догодила се око пола четири ујутру, када је рено меган, у којем је било шесторо младих, слетео с пута. У тренутку нереће, нико од путника није имао везан сигурносни појас, а Сабадош, који је возио аутомобил је, како се сумња, био под дејством алкохола и услед неприлагођене брзине, изгубио контролу над возилом и слетео с пута у одводни канал.

На лицу места погинуле су Татјана Гудз (15) и Божидарка Ђукић (23), док је Марија Фекете (17) извучена из аута жива, али је преминула у болници. У несрећи су тешке телесне повреде задобили Јован В. (18) из Руског Крстура и Милица С. (14) из Куле. Они су, у изузетно тешком здравственом стању, с повредама опасним по живот, превезени из Опште болнице у Врбасу у Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине у Новом Саду. Из те здравствене установе Милица С. је након неког времена пушена кући, а Јован В. је пребачен у сомборску болницу на даље лечење.

Два дана након стравичне саобраћајне несреће, Татјана и Марија сахрањене су на Новом гробљу у Кули, а Божидарка на гробљу у Црвенки, где јој живе родитељи и део породице. Она је за собом оставила трогодишњу ћерку, с којом је живела у Новом Саду.

        Д. Николић

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести