Деца из Србије најскупља на тржишту интернет предатора

Две трећине жртава трговине људима су девојчице и жене, а интернет је главно средство.
1
Фото: pixabay.com

Интернет-предатори најчешће користе сајтове за упознавање да би пронашли и врбовали своје жртве. Најчешће су то девојчице и жене до 25 година.

Од више од половине деце, која су путем интернета врбована у дечју проституцију и порнографију, најпре је тражена фотографија.

На трибини „Трговина људима о опасности на интернету” изнет је незванични податак да су деца из Србије и Русије најскупља на тржишту и њихова цена се креће до 120.000 евра. Најчешће жртве су женске особе старе од 11 до 25 година јер су у том периоду живота најрањивије. То су деца из породица лошијег економског и социјалног статуса, из сиромашних и растурених породица.

Једну особу коју трговци људима купе, могу отплатити за седам дана, због чега су мотивисани да мапирају децу из Србије на интернету, речено је на трибини.

С обзиром на то да трговци људима ангажују људе који раде за њих и ступају у контакт с девојчицама, неопходна је апсолутна обазривост јер су у питању изузетни психолози, склони манипулацији.

Због тога родитељи и породица треба да изграде поверење с децом и да им предоче нужне савете који их могу заштитити од упадања у ланац трговине људима.

Поједини стручњаци сматрају да би требало од најранијег детињства стварати поверење код детета, али и ограничити приступ компјутеру. Такође је важно да девојчице и девојке науче да препознају насилничко понашање на интернету и да знају како да реагују.

По последњим подацима Центра за заштиту жртава трговине људима, прошле године је број жртава у нашој земљи био 76, од којих је 71 српске националности.

Застрашујућ је податак, како су рекли на трибини „Трговина људима о опасности на интернету”, да су „педофили свој критеријум потражње спистили на до 3,5 године старости”

– Сексуални односи с децом у тој узрасној категорији највише се плаћају – рекла је тренинг-менаyер Унитас фонда Александра Урошевић, и подсетила на то да је у Србији прошле године раксринкана сајбер-јазбина у Бачком Петровом Селу.


Закључати профил детета на интернету

Посебно је важно и неопходно да профил сваког детета на друштвеним мрежама буде закључан, да њихови „интернет пријатељи” буду искључиво особе које дете познаје. Важно је и да се дете не „тагује” на фотографијама, не сме да се лоцира, а не треба ни детаљно да описује властита интересовања.


Сајбер-јазбине нарочито су популарне у сиромашним земљама, и њихова присутност у свету расте. Криминалне групе користе положај малолетних лица и деце која су сиромашна, врбујући их за јазбине. Главни центри за врбовање су основне и средње школе. Једна сајбер-јазбина подразумева просторију у којој се налази рачунар с веб-камером пред којом деца изводе порнографске представе, снимају се сексуални чинови с њима и све се то преноси онлајн. Пренос гледају педофили који ту „услугу” плаћају криминалним групама

Карактеристика сајбер-јазбина је и то да се жртве врбују међу собом, ради зараде, а под убеђењем да никада неће видети ни упознати оне који гледају њихове представе. Међутим, најчешће нису свесни тога да се тај пренос уједно и снима и даље растура путем „дарк нета” на адресе педофила широм света.


Пријави насиље

Уколико сумњате да је ваше дете угрожено, врбовано или изложено било каквом облику онлајн насиља, можете се обратити пре свега полицији, позивом 192, као и Националном контакт-центру за безбедност деце на интернету, на број 19833.


На интернету у сваком тренутку има 750.000 интернет предатора који под прикривеним идентитетом вребају оне које желе да направе жртвама.

Иначе, трговина људима је набрже растућа грана криминалне индустрије и остварује профит већи од 152 билиона долара годишње.

Д. Николић

EUR/RSD 117.5581
Најновије вести