Четворица Београђана “пала“ у Барселони због марихуане

Спречена је дистрибуција више од 140 килограма марихуане, чија се вредност процењује на око 200.000 евра
1
Фото: Заплењена лабораторија за узгој ганџе

У заједничкој акцији припадника Министарства унутрашњих послова – Службе за борбу против организованог криминала и полиције Краљевине Шпаније ухапшене су четири особе из Београда, чланови организоване криминалне групе, осумњичене за производњу и дистрибуцију марихуане на подручју Каталоније.

У тој акцији у Барселони ухапшени су Д. Л. (21), И. Ш. (39), Л. А. (20) и Т. Р. (21).

Полиција је открила на две локације у Барселони плантаже за узгој индијске конопље у контролисаним условима и запленила 2.070 биљака, две торбе у којима је било 3,5 килограма цветова канабиса и 9.940 евра.

Том акцијом спречена је дистрибуција више од 140 килограма марихуане, чија се вредност процењује на око 200.000 евра.

Хапшење четворице Београђана у Шпанији није изненађење, већ на неки начин представља наставак акција против нарко-дилера које су и протеклих година спровођене у тој пиринејској држави.

Подсетимо, пре готовоо годину ухапшена је група од 27 људи који су окривљени да су се бавили производњом наркотика и трговином њима. Међу њима било је и 14 држављана Србије осумњичених да су производили „сканк” у Барселони.

Шпанска полиција је, подсетимо, пре две године разбила међународну криминалну организацију која је продавала кокаин и узгајала индијску конопљу. Вредност 310 килограма дроге изузетне чистоће процењена је на око 25 милиона евра. Ухапшени Срби имали су фалсификоване личне исправе, а били су задужени за узгој канабиса, који је произвођен у изнајмљеним кућама у изолованим подручјима, и растурање кокаина.

Фото: pixabay.com

Српски држављани који су почеком јула 2015. ухапшени у Мадриду због сумње да су припадници криминалне групе која је шверцовала кокаин из Јужне Америке у Европу, учествовали су у кријумчарењу 2,4 тоне те дроге, од 3,5 тоне колико је укупно заплењено. То је, како је саопштио МУП, резултат истраге која је у Србији трајала више од годину.

Осим 3,5 тоне кокаина, чија се вредност процењује на неколико десетина милиона евра, заплењени су и десет милиона евра у кешу, пет аутомобила, четири брода, мотоцикл, оружје и 332 стабљике индијске конопље. То указује на то да су се неки чланови банде бавили и „ситнијим” пословима с „травом” упркос енормним зарадама.

– Не треба да збуњује чињеница што је Шпанија је већ дуже омиљена дестинација српске нарко-мафије – истакао је у изјави за „Дневник” некадашњи оперативац Службе државне безбедности Божидар Спасић. – У њој је око 1.000 криминалаца разних врста, а пре свега нарко-дилера. Шпанија је, стицајем околности, постала прихватни центар за наше дилере који дрогу набављају из Јужне Америке, посебно из Колумбије, Парагваја и Уругваја. Српско нарко-тржиште у Шпанији, створено још у време Шарића, дрогу растура по читавој Европи, а незаобилазна рута је и Србија.


Договор Београда и Мадрида о хапшењу

Бивши инспектор, а сада власник приватне детективске агенције Божидар Спасић указује на изузетну важност добре сарадње полиција Србије и Шпаније.

– Сарадња двеју полиција огледа се у брзом достављању података, односно њиховој размени. На основу тога се процењује чак и које ће групе бити ухапшене у Шпанији, а које у Србији. Тај вид полицијске сарадње Београда и Мадрида, као што се види, даје веома добре резултате – наглашава Божидар Спасић за „Дневник”.


Спасић каже да је, када се ради о тако великом броју криминалаца, посебно оних који се баве кријумчарењем дроге, полицији лакше да одређеним методама испитивања и нуђењем одређених повластица осумњиченима, дође и до других имена у шверцерском нарко-каналу.

– Исто се дешава и у Србији – изричит је Божидар Спасић. – Када се спроведе нека акција, у којој буде ухапшено, на пример, 200 дилера, после тога за око две године падне још 2.000 осумњичених за такве работе јер они једни друге одају.

Тај некадашњи високи функционер ДБ-а предочава да је у Шпанији формирано такозвано криминално језгро. Међу њима је, баш због поделе територије и борбе за тржиште дроге, долазило и до међусобних сукоба.

– Тиме је створен велики простор за успешно деловање шпанске полиције у проналаску и хватању српских криминалаца – истиче Божидар Спасић.

М. Бозокин

Фото: МУП Србије

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести