ЦАРИНИЦИ У АКЦИЈИ Све више се шверцују лекови 

НОВИ САД: Цариници су недавно, у сарадњи с полицијом, приликом улазне контроле на граничном прелазу Хоргош, спречили кријумчарење готово 600 таблета седатива лоразепам.
1
Фото: Управа царина

Прекршај је откривен приликом контроле аутомобила „голф” аустријских регистарских ознака, којим су из Беча ка Великој Плани путовали двојица аустријских држављана и један српски, који су цариницима рекли да са собом носе само лични пртљаг.

Међутим, детаљним прегледом испоставило се да се међу њиховим личним стварима налазе и две кесе с укупно 20 кутија таблета лоразепам, које су на листи психоактивних супстанци.

Само неколико дана раније, такође на Хоргошу, цариници су у два случаја спречили кријумчарење 480 таблета седатива бромазепам.

У првом случају је приликом контроле аутобуса сомборских регистарских ознака који саобраћа на линији Београд–Франкфурт заплењено 411 таблета тог психоактивног лека, а само дан касније је и код држављанке Румуније пронађено 69 таблета тог лека чији је прекогранични промет строго контролисан.

Фото: Управа царина

Крајем септембра, цариници су, у сарадњи с полицијом, на прелазу Калуђерово спречили кријумчарење више од 22.000 таблета седатива ксалол. Прекршај је откривен када је на излазу из земље на ред за контролу стигао аутомобил „сеат ибица” румунских регистарских ознака, којим је ка својој земљи сам путовао један 43-годишњи румунски држављанин.

Прегледом резервног точка апаратом за мерење густине материјала, тзв. бустером, на основу добијених параметара јавила се сумња да је његова унутрашњост, уместо ваздухом, испуњена нечим другим. Показало се да је сумња била оправдана јер, када је гума демонтирана, у њој је пронађено 1.500 блистера с по 15 таблета лека за смирење ксалол.


Заплена вредна готово 700.000 евра

Више од 240.000 таблета тамол-ЏЏ, лека за ублажавање болова, вредних готово 700.000 евра, запленили су, марта ове године, цариници и полицајци на граничном прелазу Келебија с Мађарском. Таблете су пронађене у камиону београдских таблица који је ка Шведској превозио производе од гвожђа и телекомуникационе каблове, а биле су сакривене између кабине и мотора. Иначе, током прошле године цариници су на аеродрому „Никола Тесла” забележили две велике заплене управо овог лека, а симптоматично је да је у оба случаја крајња дестинација путника који су их кријумчарили такође била Шведска.


Из Управе царина подсећају путнике на то да се као део личног пртљага могу уносити или износити лекови за личну употребу у количини која је неопходна за уобичајену терапију. Поседовање лекарског рецепта или мишљења лекара о потреби коришћења лека за уобичајену терапију није потребно.

Међутим, уколико је реч о лековима за уобичајену терапију који садрже психоактивне контролисане супстанце и уколико је њихова количина већа од једног паковања које садржи највише до 30 појединачних доза, путник је дужан да на захтев царинског службеника покаже доказ о неопходности коришћења такве врсте лекова у сврху терапије, односно мишљење лекара.

Фото: Управа царина

Злоупотреба лекова дефинише се као употреба лекова из разлога који нису медицински, при чему коришћење тих лекова може бити штетно за појединца или друштво. То је посебан проблем због велике доступности и приступачније цене у односу на илегалне психоактивне супстанце, а проблем је велика разноврсност таблета које се могу злоупотребљавати.

На мети кријумчара често су лекови који се због својих опојних својстава злоупотребљавају попут тамола ХХ, трамадола, ривотрила, модифинила... Још заступљенија врста лекова која се учестало кријумчари су лекови за смирење (ксалол, лексилијум, лорсилан, апаурин...).

Стручњаци кажу да је шверц лекова веома исплатив јер та област криминала даје врло висок профит за починиоце и релативно мали ризик за откривање и кажњавање.

Д. Николић

Фото: Управа царина

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести